Poliţia britanică a acordat compensaţii şi a cerut scuze pentru un deces în timpul G20, în 2009

Rudele unui vânzător de ziare, decedat în timpul desfăşurării unui summit G20 la Londra, în 2009, după ce a fost lovit de către un poliţist, au primit despăgubiri din partea poliţiei britanice, care şi-a prezentat de asemenea scuze, luni.

66 afișări
Imaginea articolului Poliţia britanică a acordat compensaţii şi a cerut scuze pentru un deces în timpul G20, în 2009

Poliţia britanică a acordat compensaţii şi a cerut scuze pentru un deces în timpul G20, în 2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Niciun detaliu privind valoarea compensaţiilor nu a fost făcut public, însă poliţia a prezentat în mod oficial scuze familiei lui Ian Tomlinson - lovit cu un baston şi împins de la spate de către poliţistul Simon Harwood. Tomlinson a decedat ulterior.

"Aşa cum a arătat ancheta, Tomlinson se îndepărta de poliţişti atunci când a fost lovit şi împins. El nu reprezenta nicio ameninţare. Astăzi (luni), prezint scuzele mele, fără vreo rezervă, pentru acţiunile excesive şi în afara legii ale lui Simon Harwood, care au cauzat moartea lui Tomlinson, dar şi pentru suferinţa produsă familiei", a declarat Maxine de Brunner, un comisar adjunct în cadrul poliţiei din Londra.

Văduva lui Ian Tomlinson, Julia, a declarat că aceste scuze şi acordul la care s-a ajuns constituie "soluţia cea mai satisfăcătoare, în lipsa unei condamnări".

Judecat în 2012 pentru omor din culpă, Simon Harwood a fost eliberat de către un tribunal londonez, după care a fost exclus din rândul forţelor de ordine pentru abaterei gravă.

În 2009, în timpul unui miting împotriva G20, la Londra, Simon Harwood l-a lovit pe Ian Tomlinson, în vârstă de 47 de ani, cu un baston şi l-a împins cu forţă de la spate, acesta căzând la pământ, potrivit unei întregistrări video realizată de către o turistă şi distribuită presei.

Ian Tomlinson, un alcoolic care se pare că anterior a trăit mai mulţi ani fără să aibă un domiciliu, a murit la scurt timp după incident, în pofida eforturilor trecătorilor de a-l resuscita.

Medicul legist a conchis, la vremea resectivă, că a fost vorba despre un stop cardiac, dar rapoarte medicale ulterioare au atestat că a murit în urma hemoragii interne, cauzată de o leziune la nivelul ficatului.

Poliţistul a declarat că a crezut că vânzătorul de ziare, care consumase alcool, "obstrucţiona" în mod voit şi că, dacă ar fi cunoscut starea de sănătate precară în care se afla, nu ar fi intervenit. El a recunoscut că a acţionat "rău".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici