Poliţia israeliană impune restricţii unor extremişti de dreapta înaintea vizitei Papei Francisc

Poliţia israeliană a decis să impună măsuri restrictive pentru trei evrei extremişti, suspectaţi că ar pregăti acţiuni în vederea perturbării vizitei Papei Francis în Israel, au anunţat miercuri surse din poliţia locală.

126 afișări
Imaginea articolului Poliţia israeliană impune restricţii unor extremişti de dreapta înaintea vizitei Papei Francisc

Poliţia israeliană impune restricţii unor extremişti de dreapta înaintea vizitei Papei Francisc (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Poliţia şi Shin Beth (serviciul israelian de securitate internă) au luat măsuri în privinţa mai multor militanţi de extremă-dreapta, care, potrivit informaţiilor, plănuiau acţiuni de provocare vizând creşterea tensiunilor interreligioase în timpul vizitei Papei", la 25 şi 26 mai, a declarat purtătoarea de cuvânt a poliţiei, Luba Samri. "Aceste măsuri au fost decise pentru o perioadă de patru zile", a adăugat ea.

Autorităţile israeliene nu au oferit detalii în legătură cu natura "acţiunilor de provocare".

Potrivit presei, cei trei tineri activişti se vor afla sub arest la domiciliu şi au interdicţia de a părăsi oraşul de reşedinţă începând de joi. Armata israeliană va asigura aplicarea măsurilor.

Restricţiile vizează în special doi studenţi dintr-o şcoală talmudică situată pe Muntele Sionului, unde Papa Francisc urmează să celebreze luni o slujbă la foişorul unde a avut loc Cina cea de Taină şi în apropierea locului unde sunt expuse rămăşiţele Regelui David.

Două manifestaţii ale evreilor ultraortodocşi şi naţionalişti considerând drept o "impietate" celebrarea slujbei în foişorul unde a avut loc Cina cea de Taină de către şeful Bisericii Catolice au avut loc în acest loc sfânt, urmare a tensiunilor de mai multe săptămâni. O altă manifestaţie este prevăzută joi în acelaşi loc.

Avocatul unuia dintre militanţii vizaţi de aceste măsuri a apreciat că decizia poliţiei încalcă dreptul la liberă exprimare.

"Israelul devine o ţară nedemocratică, prin reducerea la tăcere a protestatarilor", a afirmat Itamar Ben-Gvir.

După o primă etapă în Iordania, Papa Francis este aşteptat duminică la Bethleem, în Cisiordania, pentru o vizită de două zile în teritoriile palestiniene şi în Israel.

La Ierusalim, măsurile de securitate vor fi similare cu acelea desfăşurate la vizita preşedintelui american Barack Obama, în 2013. În total, 8.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi în Oraşul Sfânt pentru vizita Papei Francisc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici