Polonia ameninţă SUA cu oprirea negocierilor pentru Patriot: Avem "aşteptări mai mari decât ale României"

Guvernul polonez a transmis Washingtonului că ar putea anula negocierile pentru achiziţionarea sistemului "Wisla Patriot", în contextul disensiunilor privind transferul tehnologiei aferente, Polonia semnalând că are pretenţii mai mari din partea SUA decât ţări precum România, scrie ziarul Polityka.

16511 afișări
Imaginea articolului Polonia ameninţă SUA cu oprirea negocierilor pentru Patriot: Avem "aşteptări mai mari decât ale României"

Polonia ameninţă SUA cu oprirea negocierilor pentru Patriot: "Avem aşteptări mai mari decât ale României"

În iulie, Bartosz Kownacki, adjunct al ministrului polonez al Apărării, a transmis Agenţiei americane de Cooperare în domeniul Apărării că Polonia condiţionează continuarea negocierilor de posibilitatea transferului de tehnologie. Printre destinatarii scrisorii trimise de Guvernul Poloniei s-au numărat şi Ann Cataldo, subsecretar american al Apărării pentru Exporturi militare, şi Beth McCormick, directorul pentru Tehnologie din cadrul Pentagonului.

"Transferul celor 12 tipuri de tehnologie, considerat necesar în virtutea legislaţiei poloneze, are un impact esenţial asupra semnării Memorandumului privind oferta şi acceptarea de către Guvernul Republicii Polonia. Refuzul de a îndeplinire a acestor condiţii va avea ca efect refuzul ofertei, cu efectul opririi procedurilor de obţinere a sistemului Wisla Patriot", a transmis Bartosz Kownacki.

Practic, Polonia vrea transferul parţial al tehnologiei sistemului de comandă IBCS de la compania Northtrop Grummana, interceptorul PAC-3 MSE, fabricat de Lockheed Martin, instalaţia de lansare, produsă de Raytheon şi Lockheed Martin, şi programul de management al Raytheon. În etapa a doua, Varşovia vrea "radarul de 360 de grade AESA GaN şi
rachetele SkyCeptor", sugerând transferul în Polonia al întregii producţii a staţiei de radiolocare. Oficialii americani se opun, argumentând că transferul tehnologiei pentru rachetele PAC-3 MSE nu ar fi posibil.

"Sigur că trebuie să fim conştienţi că americanii au propria miză şi că probabil ar vrea să vândă cât mai mult armament posibil cu un cât mai redus transfer de tehnologie. Cu toate acestea, cei doi ani de negocieri între guverne şi cu principalul contractant - Raytheon - au convins Statele Unite că Polonia are aşteptări mai mari decât ţări precum România sau Suedia. Polonia vrea ca în schimbul unei sume uriaşe, de miliarde de dolari, să beneficieze de saltul tehnologic", explică publicaţia poloneză Polityka.

"Reconcilierea capabilităţilor militare şi modernizarea industriei reprezintă întotdeauna o dilemă. Unele ţări, precum România, au acceptat că pentru a obţine rapid capabilităţile militare trebuie să cumpere sistemul «de pe raft». Altele, precum Germania, investesc în construirea unui sistem inovator cu ajutorul altui furnizor. Polonia a vrut ambele opţiuni, de aici propunerea pentru un acord în două etape: actualele baterii Patriot primite pe termen scurt şi, ulterior, propriul sistem", subliniază Polityka.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici