Povestea care a făcut înconjurul lumii - Fata din Afganistan cu nasul şi urechile tăiate: "Nu îmi mai e teamă să mă privesc în oglindă. Trebuie să trăiesc şi să iubesc" - VIDEO

Desfigurată pe când avea 18 ani de soţul ei taliban, fiindu-i tăiate nasul şi urechile după ce a încercat să scape de căsătoria forţată, Aesha Mohammadzai continuă perioada de vindecare în Statele Unite ale Americii, precum şi procesul de reconstrucţie a feţei, tânăra spunând că acum nu se mai teme să se privească în oglindă.

1085 afișări
Imaginea articolului Povestea care a făcut înconjurul lumii - Fata din Afganistan cu nasul şi urechile tăiate: "Nu îmi mai e teamă să mă privesc în oglindă. Trebuie să trăiesc şi să iubesc" - VIDEO

Povestea care a făcut înconjurul lumii - Fata din Afganistan cu nasul şi urechile tăiate: "Nu îmi mai e teamă să mă privesc în oglindă. Trebuie să trăiesc şi să iubesc"

Povestea tinerei afgane a făcut înconjurul lumii când chipul ei desfigurat a ajuns pe coperta revistei Time în 2010, acţionând ca un semnal de alarmă la nivel mondial în legătură cu brutalităţile asupra femeilor din Afganistan.

Aesha s-a mutat în Statele Unite acum doi ani, după ce a fugit din Afganistan, aflându-se acum într-o perioadă de intervenţii chirurgicale de refacere a feţei într-un spital din Bethesda, Maryland.

Momentan, din cauza schimbărilor prin care trece, fruntea ei este umflată şi închisă la culoare, iar zona unde obişnuia să fie nasul - înainte ca soţul ei să îl taie - este acoperită cu un înveliş de carne îndreptată în jos, povestesc jurnaliştii de la CNN, care au vizitat-o pentru a vedea în ce stadiu se află în procesul de recuperare.

Aesha le-a spus cu mândrie celor de la CNN că, aflată la jumătatea perioadei de tratament, nu îi mai este teamă să se privească în oglindă.

"Nu îmi pasă. Toată lumea are o problemă. La început, îmi era foarte frică. Îmi era teamă să-mi privesc faţa în oglindă (...) Dar acum nu îmi mai este", a spus Aesha, adăugând că, dacă mai demult viitorul o speria, acum cunoaşte sensul vieţii şi ştie cum să trăiască: "Acolo nu puteam înţelege cum să trăiesc."

În acest stadiu, doctorii au introdus un strat pneumatic de silicon sub pielea frunţii, pe care l-au umplut treptat cu lichid pentru a-i extinde pielea, care astfel furnizează ţesut în plus pentru noul ei nas. Tot pentru refacerea nasului, medicii au luat ţesut şi din antebraţ, pe care l-au transplantat în zona feţei pentru a forma învelişul din interior şi partea de jos a nasului.

Următorul pas, după cum au povestit doctorii pentru CNN, va fi folosirea de cartilaj din coasta de sub pieptul Aeshei, după care pielea de pe frunte va fi coborâtă pentru a acoperi structura.

"Ce s-a întâmplat e parte din mine, parte din viaţa mea şi este tot timpul cu mine, în mintea mea", a mai spus tânăra pentru CNN. "Dar trebuie să trăiesc şi trebuie să iubesc."

Când Aesha avea 12 ani, tatăl ei i-a promis unui luptător taliban că fetiţa se va mărita cu el, pentru a plăti o datorie. Ea a fost dată familiei acestuia, care a abuzat-o şi a forţat-o să doarmă în grajd, cu animalele.

Când fata încercat să fugă, soţul ei a pedepsit-o tăindu-i nasul şi urechile.

Lăsată să moară în munţi, s-a târât până la casa bunicului ei, iar tatăl a reuşit să o ducă la o clinică medicală americană unde doctorii s-au îngrijit de ea timp de zece săptămâni.

Apoi, a fost transportată la un adăpost secret din Kabul, iar în august 2010 a zburat în SUA la iniţiativa Fundaţiei Grossman Burn. A fost preluată de o organizaţie de caritate din New York numită "Femei pentru Femeile Afgane", care au întreţinut-o şi au plătit pentru educaţia ei.

În acelaşi an, în august, revista Time a spus povestea ei pentru prima oară, publicând o fotografie cutremurătoare cu ea, care a atras atenţia oamenilor din întreaga lume asupra actelor de opresiune la care sunt supuse femeile afgane.

În decembrie 2011, Aesha a plecat să locuiască cu Mati Arsla şi Jami Rasouli-Arsala, rude ale unei membre din organizaţia care a găzduit-o, unde s-a adaptat mai bine.

Aeshei i s-a implantat o proteză pentru nas, dar doctorii sperau de pe atunci să-i poată oferi femeii "o soluţie permanentă", referindu-se la reconstrucţia nasului şi a urechilor folosind oase, ţesut şi cartilaj din alte părţi ale corpului, adică procedurile prin care tânăra trece în prezent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici