Premier: Finlanda va decide dacă adreră la NATO "în câteva săptămâni"

  • Premierul finlandez Sanna Marin a declarat că ţara sa va decide dacă va solicita aderarea la NATO "în câteva săptămâni".
  • Aceasta a declarat că nu vede niciun motiv pentru a amâna decizia, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul Suediei.
  • În ultimele săptămâni, Moscova a avertizat Finlanda şi Suedia împotriva aderării la NATO.
347 afișări
Imaginea articolului Premier: Finlanda va decide dacă adreră la NATO "în câteva săptămâni"

Premier: Finlanda va decide dacă adreră la NATO "în câteva săptămâni"

Finlanda şi Suedia nu fac parte din NATO, dar invazia Rusiei în Ucraina a determinat un sprijin public tot mai mare pentru aderarea la alianţa defensivă.

"Cred că se va întâmpla destul de repede", a declarat Marin. Ea a subliniat că apartenenţa la NATO ar oferi Finlandei garanţia de securitate a articolului cinci, conform căruia un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor.

Liderul suedez Magdalena Andersson a declarat reporterilor că are loc aceeaşi "analiză foarte serioasă" ca şi în Finlanda şi nu vede niciun rost să o întârzie.

Ziarul suedez Svenska Dagbladet a relatat miercuri că Andersson urmăreşte să depună cererea de aderare la timp pentru summit-ul NATO de la sfârşitul lunii iunie.

Finlanda are o graniţă comună de 1.340 km cu Rusia, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că Moscova va trebui să "reechilibreze situaţia" cu propriile măsuri dacă candidatura la NATO va merge mai departe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici