Premierul bulgar critică ipocrizia statelor UE cu privire la Schengen şi deficitul bugetar

Bulgaria nu va păstra tăcerea asupra eşecului statelor Uniunii Europene de a respecta deficitele lor bugetare sub limita admisă, pentru că este tratată incorect în privinţa aspiraţiilor de a adera la spaţiul Schengen, a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov.

61 afișări
Imaginea articolului Premierul bulgar critică ipocrizia statelor UE cu privire la Schengen şi deficitul bugetar

Premierul bulgar critică ipocrizia statelor UE cu privire la Schengen şi deficitul bugetar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul bulgar se afla miercuri într-o vizită oficială de stat în Croaţia, unde a făcut o serie de declaraţii "intrigante, a la Borisov", despre politicile Uniunii şi situaţia din ţara sa, potrivit site-ului Novinite.com.

Într-o conferinţă comună cu premierul croat, Jadranka Kosor, Borisov a criticat, între altele, Germania, Franţa şi Olanda, pentru că insistă asupra unor "progrese irelevante tehnic" ca lupta contra corupţiei şi crimei organizate, blocând aderarea ţării sale la spaţiul Schengen.

În opinia sa, în Europa se pot face multe pentru îmbunătăţirea procedurilor Schengen, dar acelaşi lucru poate fi făcut şi pentru îmbunătăţirea finanţelor de stat, domeniu în care Bulgaria stă mai bine decât majoritatea ţărilor UE.

"Sunt pentru toate propunerile care vor îmbunătăţi situaţia UE, dar toate statele UE trebuie să urmeze exemplul Guvernului bulgar, care creează un Pact de Stabilitate Financiară, pentru ancorarea deficitului nostru bugetar sub 3 la sută. Cu cât ei vor vorbi mai mult de Schengen, cu atât noi vom vorbi mai mult despre linita deficitului de 3 la sută", a declarat Borisov, citat de Focus.

El se referă la Pactul de Stabilitate şi Creştere al UE, nerespectat de statele membre, dar şi la un proiect al ministrului bulgar de Finanţe în acest sens, prin amendarea Constituţiei, încă neaprobat.

Unul dintre marile avantaje ale Uniunii e faptul că este fundată pe reguli şi principii, crede Borisov.

El a criticat aparenta ipocrizie şi standardele duble practicate de unele dintre ţările occidentale care critică Sofia în privinţa aderării la Schengen, dar care nu respectă restricţiile bugetare ale Uniunii.

Premierul bulgar a spus că dacă toate statele Uniunii ar trebui readmise, în prezent, în Uniune, Croaţia, în prezent candidată, ar îndeplini mai bine criteriile de aderare decât unele dintre aceste state.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici