Premierul francez Manuel Valls: Franţa poate fi vizată de atacuri biologice şi chimice

Premierul francez Manuel Valls a avertizat joi că Franţa riscă un atac terorist chimic sau biologic, într-un discurs în Adunarea Naţională, care dezbate un proiect de lege ce prelungeşte starea de urgenţă cu trei luni, în urma atacurilor de la Paris, soldate cu 129 de morţi.

1061 afișări
Imaginea articolului Premierul francez Manuel Valls: Franţa poate fi vizată de atacuri biologice şi chimice

Premierul francez Manuel Valls: Franţa poate fi vizată de atacuri biologice şi chimice, avertizează în Parlament (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

"Starea de urgenţă trebuie să fie prelungită pe tot teritoriul, în ţară şi în teritoriile de peste mări", a declarat Valls, adăugând că "alte libertăţi au fost sau pot fi limitate temporar", relatează Le Monde în pagina electronică.

Premierul a vorbit, de asemenea, despre decretul publicat pe 13 noiembrie care autorizează folosirea sulfatului de atropină ca antidot într-un atac chimic, decret care vizează Conferinţa ONU de la Paris pe tema încălzirii globale (COP21), şi care nu corespunde unei ameninţări specifice, a precizat ulterior Guvernul.

"Trebuie ca în prezent să nu excludem nimic, şi o spun cu toată precauţia care se impune, dar ştim şi ne gândim că poate exista riscul unui (atac cu) armament chimic şi bacteriologic", a declarat Valls în Adunarea Naţională.

Franţa se confruntă cu "un război nou", un război "în care teroarea este primul scop şi prima armă", a declarat premierul joi în faţa deputaţilor, în acest discurs privind prelungirea stării de urgenţă, relatează postul Europe1.

"Suntem în război! Nu un război cu care Istoria să ne fi obişnuit, în mod tragic. Nu, (ci cu) un război nou - extern şi intern -, în care teroarea este primul scop şi prima armă", a declarat premierul francez.

"Imaginaţia macabră a celor care dau ordine este fără limite: puşti de asalt, bombe umane, arme albe (...). Trebuie ca în prezent să nu excludem nimic, şi o spun cu toată precauţia care se impune, dar ştim şi ne gândim că poate exista riscul unui (atac cu) armament chimic şi bacteriologic", a avertizat el.

În faţa aceste ameninţări, serviciile de sănătate ale armatei au fost rechiziţionate în vederea fabricării unui număr maxim de doze de antidot într-un timp record, de 11 zile, care corespunde începerii COP21, precizează postul.

Valls a mai spus în faţa deputaţilor că "a venit vremea, mai mult ca niciodată, ca Europa să adopte textul" cu privire la fişierul european al pasagerilor avioanelor, în vederea "garantării trasabilităţii deplasărilor, inclusiv în interiorul Uniunii". "Este o condiţie a securităţii noastre colective", a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici