Premierul Irlandei de Nord anunţă că va demisiona din post şi de la conducerea partidului

Premierul Irlandei de Nord Peter Robinson a anunţat joi că va demisiona în curând din post şi va renunţa la conducerea Partidului Unionist Democrat (DUP), în perspectiva alegerilor regionale din 2016, relatează AFP în pagina electronică.

203 afișări
Imaginea articolului Premierul Irlandei de Nord anunţă că va demisiona din post şi de la conducerea partidului

Premierul Irlandei de Nord anunţă că va demisiona din post şi de la conducerea partidului

"Ar fi o lipsă de respect faţă de partid să pretind ca eu să fiu candidatul său în următoarele alegeri", în mai 2016, a declarat Peter Robinson la Belfast.

The Telegraph precizează că premierul a făcut acest anunţ înaintea congresului DUP.

Potrivit ziarului, Robinson ar urma să demisioneze "după Crăciun".

Decizia lui Robinson nu constituie o surpriză. Liderul unionist, în vârstă de 66 de ani, afirmă că luat-o înainte de criza cardiacă pe care a suferit-o anul acesta.

"Presiunile sunt foarte puternice la acest nivel. Este necesară înnoirea conducerii partidului, aducerea unor persoane care poate au mai multă energie şi idei noi", a subliniat Peter Robinson, premier din 2008.

Anunţul a fost făcut la doar câteva zile după ce principalele partide nord-irlandeze au reuşit să ajungă la un acord cu privire la continuarea guvernării în coaliţie. Acordul a permis să se pună capăt unei crize de două luni, pe fondul unor acuzaţii cu privire la Armata Republicană Irlandeză (IRA).

În toiul acestor tensiuni, Robinson s-a retras din funcţiile pe care le deţine, pe 10 septembrie, argumentând că IRA este în continuare activă, după 17 ani de la Acordurile de Pace din 1998 care au pus capăt celor aproximativ 30 de ani de violenţe interconfesionale.

El şi-a reluat funcţiile pe 20 octombrie, după publicarea unei anchete cu privire la activităţi paramilitare comandate de către Londra.

Peter Robinson a declarat joi că vrea să rămână în funcţie până când acordul va fi consolidat şi pentru a pregăti tranziţia.

Deputatul Nigel Dodds se află printre favoriţii la succesiunea lui Robinson.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici