Premierul Japoniei intenţionează să convoace alegeri anticipate pentru 14 decembrie

Premierul japonez Shinzo Abe intenţionează să convoace alegeri anticipate pentru 14 decembrie, cu scopul de a consolida sprijinul popular pentru politica sa economică, care prevede, între altele, o creştere a TVA-ului, a anunţat presa locală, citată de AFP.

113 afișări
Imaginea articolului Premierul Japoniei intenţionează să convoace alegeri anticipate pentru 14 decembrie

Premierul Japoniei intenţionează să convoace alegeri anticipate pentru 14 decembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Abe urmează să anunţe marţi dizolvarea Camerei inferioare a Parlamentului şi să convoace alegeri generale cu doi ani înainte de termen, au anunţat principalele publicaţii nipone, între care Yomiuri Shimbun.

În contextul în care politica sa economică ("abenomics") întâmpină dificultăţi, Abe doreşte totuşi o nouă creştere TVA-ului, de la 8 la 10 la sută, după o primă creştere, care a avut loc în aprilie, de la 5 la 8 la sută, şi care a afectat reluarea economică începută anterior.

Această creştere a descurajat consumul, iar o a doua ar putea compromite reluarea economică şi să-l afecteze pe Abe din punct de vedere politic.

Premierul crede, probabil, că el ar putea fi chestionat pe larg de populaţie în tentativa de a-şi religitima rolul.

A doua creştere este prevăzută pentru octombrie 2015, dar Guvernul vrea să o amâne pentru aprilie 2017, cu scopul de a apăra fragila economie japoneză, adică dincolo de mandatul celor 480 de deputaţi, care expiră în decembrie 2016.

Politologi apreciază că Abe nu ar avea mare lucru de pierdut deoarece opoziţia este aproape inexistentă, în timp ce Guvernul încă se bucură, în pofida tuturor acestor aspecte, de o cotă de popularitate destul de ridicată (aproape 50% de opinii favorabile, potrivit celor mai recente sondaje).

Economiştii sunt de părere că Japonia trebuie să crească TVA-ul pentru a reduce enorma îndatorire.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici