Premierul şi Guvernul Ucrainei au demisionat

Preşedinţia ucraineană a anunţat luni demisia premierului Mikola Azarov, precizând că aceasta antrenează demisia întregului Guvern.

1533 afișări
Imaginea articolului Premierul şi Guvernul Ucrainei au demisionat

Premierul şi Guvernul Ucrainei au demisionat

"Preşedintele Viktor Ianukovici a acceptat demisia premierului Mikola Azarov, dând curs unei solicitări din partea acestuia", a anunţat serviciul de presă al preşedinţiei, precizând că potrivit legii ucrainene demisia premierului antrenează demisia întregului Guvern.

Azarov şi-a prezentat demisia motivând-o prin alegerea sa ca deputat în urma alegerilor legislative de la sfârşitul lui octombrie, potrivit unui comunicat emis de preşedinţie.

El a ocupat primul loc pe lista Partidului Regiunilor al preşedintelui Ianukovici. Numeroşi miniştri au fost aleşi, de asemenea, în Parlament, tot în cadrul acestui scrutin.

Şeful statului a însărcinat Guvernul cu gestionarea afacerilor curente, până la nominalizarea unor succesori.

Azarov, un apropiat loial preşedintelui, conducea Guvernul de la alegerea lui Ianukovici în funcţia de preşedinte, la începutul lui 2010. Echipa, aflată la putere, a fost puternic criticată pentru reculul democraţiei, creşterea corupţiei în ţară şi exercitarea unor presiuni asupra mediilor de afaceri.

În opinia unora, Azarov ar putea fi înlocuit cu un reprezentant din "familie", numele dat de presă şi opoziţie puternicului clan politico-financiar întruchipat de Ianukovici şi fiul său Oleksandr.

"Decizia lui Ianukovici va creşte cu adevărat şansele familiei de a-şi numi premierul său", a apreciat pe pagina sa de Facebook un deputat din opoziţie, Ostap Semerak.

Potrivit analiştilor, unul dintre posibilii candidaţi pentru ocuparea postului de premier este tânărul director al Băncii Centrale a Ucrainei, Serghei Arbuzov, considerat o persoană foarte apropiată de Oleksandr Ianukovici.

Printre ceilalţi candidaţi menţionaţi figurează vicepremierul Valeri Horocikovski, considerat un reformator, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională, Andri Kliuev, sau şefa adjunctă a administraţiei prezidenţiale, Irina Akimova.

Liderul grupului parlamentar al Partidului Regiunilor, Oleksandr Efremov, a apreciat că şi Azarov ar putea fi reînnoit în post de către noul Parlament, care se va reuni pentru prima dată la 12 decembrie, potrivit Interfax.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici