Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales lider al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales, duminică, pentru trei ani lider al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AK, la putere), provenit din mişcarea islamistă, în cadrul Congresului general al formaţiunii.

147 afișări
Imaginea articolului Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales lider al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării

Recep Tayyip Erdogan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acesta a fost ultimul congres la care Erdogan a participat în calitate de prim-ministru şi lider de partid. Regulamentul intern al AK interzice candidatura pentru mai mult de trei mandate consecutive.

Erdogan, care ar urma să candideze la preşedinţia republicii în 2014, a anunţat într-un discurs susţinut în faţa delegaţilor la congres, adesea întrerupt de aplauze, că este mai important să fie în slujba oamenilor decât să deţină un titlu.

Discursul său a fost interpretat drept un semn clar al dorinţei sale de a deveni primul preşedinte al Turciei ales prin sufragiu universal.

Conform amendamentelor constituţionale din 2007, preşedinţii sunt aleşi prin vot universal pentru un mandat de cinci ani, ce poate fi reînnoit o singură dată.

Peste o sută de invitaţi străini au asistat la congresul AK, printre aceştia numărându-se preşedintele egiptean Mohammad Morsi şi liderul kurd irakian Massoud Barzani.

"Am arătat întregii lumi că o democraţie avansată poate exista într-o ţară cu o puternică majoritate musulmană. Am devenit un model pentru toate ţările musulmane", a afirmat Erdogan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici