Premierul ucrainean face presiuni asupra Iuliei Timoşenko să îşi recunoască vinovăţia

Premierul ucrainean Mikola Azarov a apreciat, joi, la Vilnius, că opozanta deţinută Iulia Timoşenko ar trebui să îşi recunoască vinovăţia, înainte ca o "soluţie juridică" să fie avută în vedere în acest caz care afectează relaţiile dintre Kiev şi Occident.

95 afișări
Imaginea articolului Premierul ucrainean face presiuni asupra Iuliei Timoşenko să îşi recunoască vinovăţia

Iulia Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mai întâi, ea trebuie să îşi recunoască vinovăţia faţă de naţiunea ucraineană, pentru să suntem în faţa unor probleme grave şi fiecare cetăţean ucrainean trebuie să plătească din propriul buzunar pentru acţiunile sale ilegale", a declarat Azarov.

"Dacă îşi exprimă regrete, îşi recunoaşte vinovăţia, vor fi rezolvate multe probleme. O astfel de mărturisire ar deschide calea unei soluţii juridice", a adăugat el la încheierea unei întâlniri cu omologul său lituanian Andrius Kubilius.

Azarov a înlăturat însă orice idee de graţiere a opozantei, subliniind că "nici guvernul, nici preşedintele nu pot lua o decizie în cazul ei, care urmează să facă obiectul unei decizii a justiţiei".

La rândul său, premierul lituanian a subliniat că această condamnare a lui Timoşenko reprezintă "un obstacol" în calea aspiraţiilor Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană.

Ucraina "nu trebuie să îşi facă iluzii" că UE va renunţa la valorile europene negociind acorduri comerciale şi de asociere, a avertizat el.

"Drepturile omului, statul de drept, procesul echitabil şi alegerile corecte constituie o parte esenţială a oricărui acord cu UE", a declarat Kubilius.

Ca şi Ucraina, Lituania şi-a obţinut independenţa după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991 dar acest stat baltic care a aderat la UE şi NATO în 2004, este de acum ferm ancorat în Occident.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici