Presa internaţională scrie despre protestele de la Bucureşti

Presa internaţională alocă spaţii largi protestelor organizate la Bucureşti faţă de măsurile de austeritate pe care intenţionează să le aplice Cabinetul Emil Boc.

107 afișări
Imaginea articolului Presa internaţională scrie despre protestele de la Bucureşti

Presa internaţională scrie despre protestele de la Bucureşti (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Zeci de mii de români au protestat miercuri faţă de planul de austeritate care prevede reducerea pensiilor şi salariilor din sectorul public, în cadrul acordului cu FMI, notează agenţia France-Presse. Manifestanţii, 50.000 conform sindicatelor şi 30.000 conform Jandarmeriei, cer demisia premierului liberal-democrat Emil Boc, în caz contrar ameninţând cu declanşarea grevei generale pe 31 mai.

"Unul dintre cele mai mari proteste de la căderea comunismului în 1989 a avut loc miercuri la Bucureşti, pe fondul deciziei Guvernului de reducere a cheltuielilor, punând sub semnul întrebării capacitatea României de a respecta angajamentele cu FMI", scrie agenţia Reuters, sub titlul "Mii de români protestează faţă de măsurile de austeritate".

"Analiştii apreciază că Guvernul ar putea ceda presiunii publice şi ar putea atenua măsurile de reducere a cheltuielilor în încercarea de păstrare a popularităţii pentru majoritatea parlamentară fragilă, deşi alegerile sunt programate abia la sfârşitul anului 2012", adaugă Reuters, precizând că protestele reprezintă primul test pentru determinarea Guvernului de aplicare a măsurilor de austeritate.

"Mii de români protestează faţă de scăderea salariilor", relatează şi agenţia Associated Press, precizând că la manifestaţie participă angajaţi din sectorul public, profesori, medici, mineri, dar şi pensionari.

"Guvernul Emil Boc are disensiuni cu sindicatele şi cu opoziţia, care susţin că măsurile de austeritate vor provoca o criză socială şi politică şi care propun noi negocieri cu FMI. (...) România, al doilea cel mai sărac membru al Uniunii Europene, mizează pe un împrumut de 20 de miliarde de euro acordat de FMI şi UE pentru relansarea economiei, afectată de cea mai gravă recesiune de după căderea comunismului", comentează agenţia Bloomberg.

Agenţia DPA notează că zeci de mii de români au ieşit în stradă, la Bucureşti, protestând paşnic faţă de planurile de reduceri bugetare. "Reducerile, stabilite de comun acord cu FMI, au fost o sursă de nemulţumire în România, opoziţia cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a administraţiei sale", subliniază DPA.

"Zeci de mii de angajaţi din România au organizat cea mai amplă demonstraţie din ultimii ani, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate decise de Guvern. Peste 60.000 de sindicalişti din toată ţara, reprezentând toate categoriile profesionale, s-au adunat în faţa sediului Guvernului nemulţumiţi de planul de reducere a salariilor în scopul relansării economiei", relatează China Nouă.

"Zeci de mii de români, în stradă din cauza măsurilor de austeritate", titrează ziarul Le Monde, precizând că Bucureştiul riscă să nu poată satisface condiţiile FMI.

"Protestele de la Bucureşti, la care au participat mii de persoane, au fost printre cele mai bine organizate din ultimii ani", notează BBC, precizând că România se confruntă cu o recesiune majoră, după ani de creştere economică.

"Preşedintele Traian Băsescu i-a şocat pe români anunţând la începutul lunii mai măsuri care să permită ţării să îndeplinească obligaţiile faţă de FMI. Guvernul argumentează că reducerile sunt singura metodă de evitare a creşterii taxelor, măsură care ar obstrucţiona şi mai mult creşterea economică", scrie Financial Times.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici