Presa oficială chineză critică bilanţul "insipid" al preşedintelui Barack Obama

Bilanţul preşedintelui Barack Obama este "insipid", iar cea mai bună performanţă a sa constă într-o "retorică goală", scrie miercuri un cotidian oficial chinez, în timp ce primele rezultate ale alegerilor parţiale din SUA se anunţă slabe pentru liderul american.

160 afișări
Imaginea articolului Presa oficială chineză critică bilanţul "insipid" al preşedintelui Barack Obama

Presa oficială chineză critică bilanţul "insipid" al preşedintelui Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Obama spune în continuare "Yes, we can", suscitând mari aşteptări în rândul populaţiei. Dar el a făcut o treabă insipidă şi nu are aproape nimic de oferit susţinătorilor. Societatea americană a obosit de banalitatea sa", consideră într-un editorial The Global Times, publicaţie apropiată de Partidul Comunist Chinez.

Acest comentariu intervine cu câteva zile înainte de sosirea preşedintelui Barack Obama la Beijing, pentru a participa summitul Asia-Padific, unde se va întâlni cu liderul chinez Xi Jinping.

"Cea mai bună performanţă a lui Obama este retorica vidă", adaugă cotidianul chinez.

În ceea ce priveşte SUA, este "o ţară prea leneşă pentru a se reforma", consideră publicaţia chineză, cunoscută pentru tonul naţionalist.

Barack Obama a retras trupele americane din Irak şi Afganistan, dar "nu a lăsat acolo pacea", iar "dacă Ben Laden a fost ucis în timpul mandatului său, organizaţia Stat Islamic s-a dezvoltat în Orientul Mijlociu", adaugă cotidianul.

În Europa, "Războiul Rece aproape a revenit" odată cu criza ucraineană, în timp ce politica de reechilibrare a Washingtonului spre Asia "nu a făcut decât să crească neîncrederea între China şi SUA şi printre ţările din Asia de Est", notează The Global Times.

Concluzia The Global Times este că "în epoca noastră, nu există un mare preşedinte american".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici