Presa rusă, sceptică faţă de victoria prooccidentalilor în alegerile legislative din Ucraina: "Parlamentul va fi şi mai puţin controlat ca înainte"

Presa rusă era sceptică luni cu privire la victoria prooccidentalilor, care au obţinut aproximativ 70% din voturile exprimate în alegerile legislative anticipate din Ucraina, subliniind că prezenţa în Parlament a şase partide nu va contribui la armonizarea vieţii politice a ţării, relatează AFP.

193 afișări
Imaginea articolului Presa rusă, sceptică faţă de victoria prooccidentalilor în alegerile legislative din Ucraina: "Parlamentul va fi şi mai puţin controlat ca înainte"

Presa rusă, sceptică faţă de victoria prooccidentalilor în alegerile legislative din Ucraina: "Parlamentul va fi şi mai puţin controlat ca înainte" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În contextul în care şase partide urmează să intre în Verhovna Rada (Parlamentul ucrainean) potrivit primelor rezultate parţiale, "niciunul dintre ele nu va deţine majoritatea mandatelor", indispensabilă unui vot "armonios", constată cotidianul rusesc Izvestia.

Blocul preşedintelui Petro Poroşenko şi Frontul Popular al premierului Arseni Iaţeniuk, care au obţinut acelaşi scor (21,6%) "vor fi nevoite să se pună de acord între ele, dar şi cu alte partide", continuă ziarul.

"Această diversitate de partide va complica aproape sigur luarea unor decizii şi adoptarea legilor importante, iar Parlamentul va fi şi mai puţin controlat ca înainte", subliniază Izvestia.

În afară de Blocul Poroşenko şi Frontul Popular, Samapomici (10,6%) - o formaţiune alcătuită din tineri activişti şi combatanţi întorşi de pe front -, Blocul Opoziţiei (9,6%), Partidul Radical (7,5%) al populistului Oleg Liaşko şi Batkivşcina fostului premier Iulia Timoşenko (5,8%) urmează să intre în Parlament.

În aceste condiţii, "Poroşenko va fi nevoit să se bată pentru a forma o coaliţie", scrie cotidianul oficial Rosiiskaia Gazeta.

"Pentru Blocul Petro Poroşenko, rezultatul de sub 30% este bineînţeles o lovitură dură (...). Este foarte probabil să nu poată să formeze o majoritate controlată şi obedientă în Parlament", apreciază analistul ucrainean Dmitri Giaghirov, citat de ziar.

Kommersant subliază că rata prezenţei la urne (52%) este foarte slabă pentru Ucraina.

"Cetăţenii nu afluau masiv la secţiile de votare şi nu formau cozi" pentru a vota, scrie ziarul.

"Iar înainte de alegerile pentru Parlament din Ucraina oamenii au început să-şi pună întrebarea dacă acest nou Parlament va funcţiona mult timp", adaugă Kommersant.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici