Preşedinta Lituaniei compară Rusia lui Putin cu gruparea Stat Islamic

Preşedinta lituaniană, Dalia Grybauskaite, a comparat politica promovată de Rusia lui Vladimir Putin cu metodele "teroriste" ale grupării Stat Islamic (SI), într-un interviu pentru cotidianul american The Washington Post.

196 afișări
Imaginea articolului Preşedinta Lituaniei compară Rusia lui Putin cu gruparea Stat Islamic

Preşedinta Lituaniei compară Rusia lui Putin cu gruparea Stat Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Absenţa unui leadership (occidental) le-a permis unor grupări teroriste precum Statul Islamic să avanseze, iar în cazul Ucrainei, i-a permis Rusiei să devină un stat cu elemente teroriste", a apreciat fostul comisar european pentru Buget.

"Aceasta înseamnă că Europa şi lumea întreagă îi permit Rusiei să fie o ţară care nu doar îi ameninţă pe vecinii săi, dar de asemenea desfăşoară un război împotriva lor. Acest tip de terorism este similar cu cel pe care îl avem în Irak şi în Siria", a adăugat ea.

Potrivit lui Grybauskaite, care deţine centura neagră la karate, "ameninţarea pe care o reprezintă comportamentul Rusiei nu este mai mică decât cea pe care o constituie Statul Islamic în Irak şi în Siria".

"Cred că Rusia îşi terorizează vecinii şi foloseşte metode teroriste", a declarat ea.

Lituania şi vecinii săi baltici, Letonia şi Estonia, dar şi Polonia, sunt foarte îngrijorate de securitatea lor, după ce Rusia a anexat în martie Crimeea, iar în ultimele luni a acordat sprijin rebelilor separatişti din estul Ucrainei.

"De ce încercăm să nu-l ofensăm pe Putin care îşi trimite trupele pentru a ucide şi pentru a ocupa teritoriul ucrainean? Mai devreme sau mai târziu, îl vom numi terorist şi criminal", a declarat preşedinta Lituaniei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici