Preşedintele ales al CE deplânge absenţa candidaturilor feminine pentru Comisia Europeană

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a deplâns, marţi, absenţa candidaturilor din partea femeilor pentru formarea echipei Comisiei Europene şi a avertizat în legătură cu o respingere la votul de învestitură programat pentru octombrie în Parlamentul European.

101 afișări
Imaginea articolului Preşedintele ales al CE deplânge absenţa candidaturilor feminine pentru Comisia Europeană

Jean-Claude Juncker (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Voi încerca să-mi formez echipa, dar nu va fi uşor, deoarece situaţia este dezamăgitoare în ceea ce priveşte candidaturile feminine", a declarat el, într-o conferinţă de presă după votul din Parlamentul European.

"Nu pot spune cine şi ce portofoliu va primi. Acest lucru se va decide în august", a adăugat el.

Preşedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz a avertizat că, dacă în echipa lui Juncker se vor regăsi "doar trei sau patru femei, cum este cazul în prezent, Comisia nu va avea majoritate în Parlament". "Le voi spune acest lucru şi şefilor de stat şi de guvern din UE. Trebuie eliminat acest obstacol", a adăugat Schulz.

Reprezentarea femeilor în cadrul viitoarei Comisii Europene este primul obstacol pe care trebuie să-l depăşească Juncker, iar acesta a recunoscut că sarcina va fi una dificilă. Desemnarea membrilor Comisiei Europene este o prerogativă a fiecărui stat membru şi niciunul dintre liderii europeni nu pare dispus pentru acceptarea unei alegeri impuse.

"Ideea de a cere statelor să prezinte două sau trei candidaturi, inclusiv femei, mă bucură, dar cel mai probabil liderii europeni nu vor fi de acord", a afirmat Jean-Claude Juncker.

El a reamintit că în 1999, când era premier al Luxemburgului, a propus candidatura a trei femei pentru Comisia Europeană condusă de Romano Prodi. "Nu pot pleca de la principiul că şi alţii se vor lăsa inspiraţi de acest demers înţelept şi inteligent", a mai afirmat Jean-Claude Juncker.

De asemenea, Jean-Claude Juncker a refuzat să detalieze în legătură cu opţiunile sale. "Voi discuta cu şefii de stat şi de guvern mâine seară (miercuri - n.r.) şi nu doresc să fac declaraţii pe această temă înainte", a afirmat preşedintele ales al Comisiei Europene.

Jean-Claude Juncker va participa miercuri seară la summitul extraordinar de la Bruxelles unde urmează să fie desemnat primul membru al echipei sale - şeful diplomaţiei europene, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Juncker a refuzat să se pronunţe asupra candidaturii ministrului italian de Externe, social-democrata Federica Mogherini, pentru acest post. "Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă are nevoie de o decizie în Consiliu şi de sprijinul preşedintelui Comisiei Europene", a mai declarat Juncker.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici