Preşedintele Cehiei va numi noul guvern condus de către Andrej Babis, supranumit "Trump al Cehiei", în luna decembrie

Preşedintele ceh Milos Zeman intenţionează să numească noul guvern condus de către Andrej Babis în luna decembrie, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Praga, relatează site-ul agenţiei Reuters.

358 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Cehiei va numi noul guvern condus de către Andrej Babis, supranumit "Trump al Cehiei", în luna decembrie

Preşedintele Cehiei va numi noul guvern condus de către Andrej Babis, supranumit "Trump al Cehiei", în luna decembrie

Partidul de centru ANO, condus de către miliardarul Andrej Babis, a câştigat alegerile parlamentare din Cehia cu un avans de aproape 20% faţă de formaţiunea clasată pe locul al doilea, dar nu şi-a asigurat majoritatea şi nu a găsit niciun partener de coaliţie.

A fost pentru prima dată în istoria Cehiei când partidul ANO a reuşit să câştige în fiecare dintre cele 13 regiuni ale ţării. Acum, Babis încearcă să formeze un guvern minoritar, iar preşedintele agreează această soluţie.

Preşedinţia Cehiei a anunţat datele provizorii pentru numirea premierului în 6 decembrie şi 15 decembrie pentru numirea cabinetului complet.

Celelalte opt partide din Parlamentul Cehiei au precizat că refuzul de a forma o coaliţie cu ANO se datorează unei investigaţii privind presupuse fraude fiscale comise de către Andrej Babis, prin cumpărarea de obligaţiuni de la compania sa de produse chimice şi alimentare. Babis a negat acuzaţiile şi consideră că dosarul este motivat politic.

Intitulat "Trump al Cehiei", Andrej Babis a fost vicepremier şi ministru de Finanţe în perioada ianuarie 2014-mai 2017, în guvernul condus de către social-democratul Bohuslav Sobotka. Babis, în vârstă de 63 de ani, este al doilea cel mai bogat om din Cehia, cu o avere estimată la 4 miliarde de euro.

Partidul ANO a promis în campanie combaterea corupţiei, oprirea integrării mai profunde în cadrul Uniunii Europene şi respingerea cotelor obligatorii impuse de Bruxelles privind relocarea refugiaţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici