Preşedintele entităţii croato-musulmane din Bosnia, plasat în detenţie provizorie

Un tribunal bosniac a dispus duminică plasarea în arest provizoriu timp de o lună a lui Zivko Budimir, preşedintele entităţii croato-musulmane din Bosnia, arestat vineri şi acuzat pentru luare de mită în schimbul graţierii mai multor deţinuţi, a anunţat o sursă judiciară.

311 afișări
Imaginea articolului Preşedintele entităţii croato-musulmane din Bosnia, plasat în detenţie provizorie

Preşedintele entităţii croato-musulmane din Bosnia, plasat în detenţie provizorie (Imagine: Shutterstock)

În afară de Budimir, alţi patru suspecţi, inclusiv unul dintre consilierii săi, au fost plasaţi în detenţie preventivă pe aceeaşi perioadă, a declarat pentru presă Asja Papo, o purtătoare de cuvânt a Curţii de Stat din Bosnia.

Budimir, în vârstă de 50 de ani, un politician de etnie croată din Bosnia, a fost arestat în cadrul unei operaţiuni împotriva corupţiei şi crimei organizate, în urma căreia au fost arestate în total 22 de persoane.

Zivko Budimir şi celelalte persoane alături de care este acuzat sunt suspectaţi de "luare de mită şi încălcarea legii privind graţierea de către preşedinte", potrivit parchetului, care a refuzat să ofere detalii suplimentare.

Potrivit presei locale, în perioada mai 2011-decembrie 2012, Budimir a acceptat 162 dintre cele 435 de cereri de graţiere. Unele dintre aceste dosare vizau persoane din medii mafiote.

Avocatul lui Budimir a calificat arestarea preşedintelui entităţii croato-musulmane drept o "lovitură de stat".

Budimir se află într-un conflict făţis cu noua majoritate parlamentară din cadrul Legislativului entităţii, care a îndepărtat formaţiunea sa de la putere în iunie 2012. De atunci, folosindu-se de prerogativele pe care le are, el a blocat o remaniere a Guvernului susţinut de o majoritate parlamentară.

De la sfârşitul războiului intercomunitar din perioada 1992-1995, Bosnia este împărţită în două entităţi, una sârbă iar cealaltă croato-musulmană, care sunt unite prin instituţii centrale slabe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici