Preşedintele Germaniei: Nu vrem să dominăm Europa

Preşedintele german Joachim Gauck a dat asigurări că ţara sa nu aspiră să domine Europa, într-o pledoarie proeuropeană susţinută vineri, la Berlin, în contextul unor temeri cu privire la un diktat german apărute în cursul crizei în anumite ţări din zona euro.

311 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Germaniei: Nu vrem să dominăm Europa

Joachim Gauck (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu văd pe nimeni între politicienii din Germania care să aspire la un diktat german (...). Mai multă Europă nu vrea să însemne, în Germania, o Europă germană. Pentru noi, mai multă Europă înseamnă o Germanie europeană!", a declarat Gauck.

"Nu vrem să intimidăm pe nimeni", a subliniat el în primul discurs important despre UE pe care îl susţine de la preluarea şefiei statului, în martie 2012, în faţa a aproximativ 200 de persoane reunite cu această ocazie la reşedinţa prezidenţială din Berlin.

Şeful statului german, care deţine o funcţie mai degrabă onorifică, a insistat asupra faptului că Germania, considerată "bolnavul Europei" în urmă cu zece ani, a întreprins măsuri care au făcut-o mai competitivă şi că ea vrea să împărtăşească această experienţă, fiind conştientă de faptul că nu există o soluţie unică la criză.

Cu emoţie, Gauck, un fost cetăţean est-german, a insistat asupra a ceea ce germanii datorează Europei, după al Doilea Război Mondial şi prăbuşirea regimului nazist.

"Ţării noastre i-au fost furnizate ajutor şi solidaritate după război. Nu am fost supuşi, în urma lipsei noastre de măsură, unei existenţe de paria, în afara familiei naţiunilor", a continuat el.

De asemenea, preşedintele german i-a îndemnat cu forţă, pe britanici, să rămână în cadrul UE, după ce premierul britanic David Cameron a promis, în ianuarie că, în cazul în care va fi reales, va organiza un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE.

"Dragi englezi, scoţieni, galezi, irlandezi de nord şi noi cetăţeni britanici, vrem să rămâneţi cu noi! Avem nevoie de experienţa voastră de cea mai veche democraţie parlamentară, avem nevoie de tradiţiile voastre, de sobrietatea voastră şi de curajul vostru!", a spus Gauck.

El a amintit cât de mult datorează Europa Marii Britanii, care a rezistat în mod curajos în al Doilea Război Mondial. "Este Europa voastră (...). Mai multă Europă nu trebuie să însemne (o Europă) fără voi!", a subliniat şeful statului german.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici