Preşedintele interimar egiptean a nominalizat membrii unei Comisii pentru revizuirea Constituţiei

Preşedintele interimar egiptean Adly Mansour a nominalizat sâmbătă membrii unei Comisii de experţi însărcinate să prezinte amendamente Constituţiei, suspendate după destituirea fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi de către Armată pe 3 iulie.

106 afișări
Imaginea articolului Preşedintele interimar egiptean a nominalizat membrii unei Comisii pentru revizuirea Constituţiei

Adly Mansour (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această Comisie alcătuită din zece membri - patru profesori universitari şi şase magistraţi - îşi va începe lucrările duminică, a anunţat preşedinţia.

Crearea Comiei este prevăzută într-o "Declaraţie constituţională" publicată la 9 iulie de către Mansour în vederea stabilirii cadrului tranziţiei politice şi unor termene electorale.

Această Comisie de experţi puţin cunoscuţi publicului are un termen de 30 de zile pentru elaborarea acestor amendamente, care vor fi prezentate ulterior unei Comisii alcătuite din 50 de personalităţi reprezentând diversele componente ale societăţii egiptene - partide, sindicate, demnitari religioşi, armată, ş.a.m.d.

Această a doua Comisie va dispune de un termen de 60 de zile pentru a preda versiunea finală a Constituţiei amendate preşedintelui interimar. Acesta are, la rândul său, un termen de 30 de zile, pentru anunţarea datei unui referendum.

Constituţia anterioară a fost adoptată prin referendum în decembrie 2012, în mandatul lui Morsi, cu aproximativ 64% din voturile exprimate, în contextul unei prezenţe la urne a aproximativ 33% din populaţia cu drept de vot.

Lucrările de pregătire a acestei Constituţii au produs tensiuni. Opoziţia şi reprezentanţi ai Bisericii Creştine Copte s-au retras din Comisia însărcinată cu pregătirea acestui proiect, invocând o dominaţie a delegaţilor islamişti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici