Preşedintele iranian se opune interzicerii WhatsApp

Preşedintele iranian Hassan Rohani şi-a folosit dreptul de veto împotriva interzicerii WhatsApp în urma unei decizii administrative de a cenzura aplicaţia de mesagerie pentru telefonul mobil după cumpărarea ei de către Facebook, a anunţat miercuri presa iraniană.

139 afișări
Imaginea articolului Preşedintele iranian se opune interzicerii WhatsApp

Preşedintele iranian se opune interzicerii WhatsApp (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Iranul blochează accesul la Twitter, Facebook, YouTube, precum şi la numeroase alte site-uri de Internet al căror conţinut este considerat contrar valorilor islamice sau ostil Iranului.

Un Comitet de evaluare a conţinutului pe Internet, format din 13 membri, a fost creat în 2009 după manifestaţii împotriva realegerii contestate a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, care au fost deseori organizate prin intermediul reţelelor de socializare.

Cenzura Internetului este un subiect de discordie între aripa dură a regimului şi unii membri ai Guvernului - între care Rohani - care folosesc reţelele de socializare.

"Problema interzicerii WhatsApp a fost ridicată, preşedintele a ordonat stoparea deciziei" de interzicere a site-ului, a declarat ministrul Telecomunicaţiilor, Mahmoud Vaezi, citat miercuri de cotidianul reformator Shargh.

"Atât timp cât nu vom avea înlocuitori pentru aceste site-uri, Guvernul se opune interzicerii lor", a adăugat el.

Interzicerea WhatsApp a fost decisă în ultimele luni de Comitetul de evaluare dar încă nu a intrat în aplicare, potrivit agenţiei Isna.

Secretarul acestui comitet, Abdolsamad Khorramabadi, a declarat pentru agenţia Fars la începutul lunii că decizia a fost luată după cumpărarea WhatsApp, în februarie, de către fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, calificat drept "sionist american".

Comitetul nu a luat încă o decizie cu privire la interzicerea altor aplicaţii pentru telefonul mobil precum Viber sau Instagram, altă proprietate a Facebook.

De la alegerea sa în iunie 2013, Hassan Rohani încearcă să relaxeze restricţiile politice şi culturale, în special ridicând cenzura impusă reţelelor de socializare, în pofida opoziţiei oficialilor conservatori. Potrivit cifrelor oficiale, peste 30 de milioane de iranieni folosesc reţelele de socializare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici