Preşedintele Iranului vrea să se întâlnească cu Francois Hollande la ONU şi nu exclude o întâlnire cu Barack Obama. Rohani se declară "pregătit" să faciliteze dialogul în Siria

Preşedintele francez Francois Hollande a afirmat joi seară că preşedintele iranian a cerut să îl întâlnească "săptămâna viitoare" în timpul Adunării generale a Naţiunilor Unite, pentru a discuta dosarul sirian.

479 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Iranului vrea să se întâlnească cu Francois Hollande la ONU şi nu exclude o întâlnire cu Barack Obama. Rohani se declară "pregătit" să faciliteze dialogul în Siria

Preşedintele iranian Hassan Rohani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În avionul către Paris, şeful de stat a anunţat că există "un proiect de întâlnire cu preşedintele iranian, la cererea acestuia din urmă, în timpul Adunării generale a Naţiunilor Unite".

În anturajul lui Francois Hollande, se sugera că o întâlnire între cei doi şefi de stat francez şi iranian ar avea un caracter excepţional, în măsura în care o astfel de reuniune nu a mai avut loc de mai mulţi ani.

Preşedintele iranian nu exclude o întâlnire cu Barack Obama

Noul preşedinte iranian Hassan Rohani nu a exclus joi la postul de televiziune american NBC o întâlnire cu omologul american Barack Obama, atâta timp cât "condiţiile indispensabile" vor fi împlinite, relatează AFP.

"Tot este posibil în lumea politicii", a declarat Rohani, care a făcut mai multe declaraţii conciliatoare la adresa Statelor Unite, pe fondul speculaţiilor cu privire la o eventuală întâlnire săptămâna viitoare în cadrul Adunării generale a ONU, între cei doi lideri.

Întrebat de jurnalistă dacă se va întâlni cu Obama la New York, liderul iranian a răspuns: "Nu am niciun proiect de întâlnire cu preşedintele Obama în programul nostru".

Însă când a fost întrebat dacă îl va întâlni pe Obama în viitorul apropiat, Rohani a afirmat că "totul este posibil în lumea politicii. Aceasta depinde de condiţii indispensabile".

Într-un extract din acest interviu difuzat tot de NBC, miercuri, Rohani a salutat tonul "pozitiv şi constructiv" al lui Obama şi speră la "mici paşi" diplomatici între cele două guverne inamice.

Secretarul de Stat american John Kerry a salutat joi "declaraţiile foarte pozitive" ale preşedintelui iranian. "Consider că declaraţiile lui Rohani sunt foarte pozitive, însă totul trebuie pus la încercare şi vom vedea în ce direcţie vom merge", a declarat Kerry, întrebat de presă după o declaraţie privind Siria a Departamenului de Stat.

Preşedintele iranian se declară "pregătit" să faciliteze dialogul în Siria

Noul preşedinte iranian Hassan Rohani s-a declarat joi "pregătit să (...) faciliteze dialogul" în Siria între regimul preşedintelui Bashar al-Assad şi opoziţie.

"Guvernul meu este pregătit să ajute la facilitarea dialogului între guvernul sirian şi opoziţie", afirmă preşedintele Rohani într-un articol publicat joi pe site-ul de Internet al cotidianului american Washington Post.

Preşedintele iranian, care a multiplicat în ultimele zile declaraţiile conciliatoare la adresa Statelor Unite şi a comunităţii internaţionale, afirmă că vrea să urmeze o politică de "întâlniri constructive".

Liderul iranian, care a cerut să se întâlnească cu preşedintele francez Francois Hollande în cursul Adunării Generale a ONU săptămâna viitoare, apreciază că omologii săi trebuie să "profite de ocazia" recentei sale alegeri la conducerea Iranului.

În opinia lui Rohani, o "abordare constructivă a diplomaţiei nu înseamnă renunţarea la pretenţile fiecăruia".

"Asta înseamnă întâlniri cu omologii, pe picior de egalitate şi în respect reciproc, pentru a răspunde preocupărilor împărtăşite şi a atinge obiective comune", a scris el.

Propunerea preşedintelui iranian riscă să fie primită cu prudenţă de Statele Unite, care au acuzat de mai multe ori Teheranul că susţine financiar, cu arme şi soldaţi regimul sirian.

Washingtonul şi Teheranul nu întreţin relaţii diplomatice de aproape 35 de ani şi se înfruntă, între altele, în dosarul nuclear iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici