Preşedintele Kîrgîzstanului: Bilanţul violenţelor etnice ar putea ajunge la 2.000 de morţi - VIDEO

Preşedintele interimar al Kîrgîzstanului a recunoscut că violenţele interetnice probabil s-au soldat cu aproximativ 2.000 de morţi, de zece ori mai mult decât bilanţul oficial.

16 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Kîrgîzstanului: Bilanţul violenţelor etnice ar putea ajunge la 2.000 de morţi - VIDEO

Preşedintele Kîrgîzstanului: Bilanţul violenţelor etnice ar putea ajunge la 2.000 de morţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele interimar, Rosa Otunbaieva, a făcut aceste declaraţii în cursul unei vizite efectuate în sudul ţării, inclusiv în oraşul Oş, unde au avut loc violenţele.

"Am venit aici pentru a vorbi cu oamenii şi a asculta ce spun ei despre ce se petrece", a declarat Otunbaieva.

Înainte de a pleca înapoi spre Bişkek, Otunbaieva a recunoscut că bilanţul victimelor este mult mai mare decât cifrele anunţate oficial. "Aş înmulţi de zece ori cifrele oficiale", a spus preşedintele. Bilanţul oficial al violenţelor interetnice este de 192 de morţi şi peste 2.000 de răniţi.

OMS: Un milion de persoane ar putea fi afectate de violenţele din Kîrgîzstan

Organizaţia Mondială a Sănătăţii are în vedere "un scenariu vizând un milion de persoane, dintre care 300.000 de refugiaţi, afectate direct sau indirect" de violenţele din Kîrgîzstan.

Cifrele avansate constituie "cel mai grav scenariu", a declarat, vineri, Giuseppe Annunziata, coordonator al programului de ajutor de urgenţă al OMS.

Un număr de 700.000 de persoane ar putea fi deplasate şi 300.000 de refugiaţi ar putea trece frontiera pentru a fugi de violenţe.

"Apreciem că va trebui probabil să se răspundă la nevoile a peste un milion de persoane: persoane deplasate, refugiaţi, precum şi familiile gazdă", a confirmat o purtătoare de cuvânt a Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Christiane Berthiaume.

"În Kîrgîzstan, zona de conflict nu este complet accesibilă", a declarat oficialul OMS. "Aceste cifre trebuie privite cu o anumită prudenţă, pentru că situaţia este încă în evoluţie", a continuat ea.

În prezent, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (ÎCR) estimează că 300.000 de persoane sunt deplasate şi 100.000 şi-au găsit refugiu în Uzbekistan.

"Din nefericire, au fost semnalate atrocităţi vizând minoritatea uzbecă din Kîrgîzstan. Mai multe femei au căzut victimă violenţelor sexuale. Avem informaţii încă neconfirmate din mai multe surse, menţionând cazuri de violuri. Alte zeci de femei refugiate în Uzbekistan ar fi fost violate", potrivit oficialului din cadrul OMS.

"În Uzbekistan, 90% dintre persoanele deplasate sunt femei şi copii. Starea lor psihologică este foarte proastă şi au nevoie de un ajutor imediat. Mulţi au fost martori sau au suferit de pe urma unor acte de violenţă. Sunt mii de familii care au fost separate, ele trebuie să fie reunite", a subliniat Berthiaume.

"Tensiunea rămâne foarte vie. Există încă multe violenţe sporadice, multe agresiuni. Situaţia este foarte instabilă", a declarat, la rândul său, purtătoarea de cuvânt a Biroului de coordonare a afacerilor umanitare din cadrul ONU, Elisabeth Byrs.

"Suntem foarte îngrijoraţi pentru persoanele care sunt baricadate în Oş şi cărora li s-au alăturat persoane care fug din sate. Ele sunt baricadate şi nu au acces la îngrijiri medicale sau nu vor să iasă" pentru a primi îngrijiri, a spus ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici