Preşedintele Lituaniei: Republica Moldova poate contracara influenţa Rusiei

Stabilitatea economică şi statul de drept pot ajuta Republica Moldova să contracareze presiunile Rusiei, a declarat miercuri preşedinta Lituaniei Dalia Grybauskaite, în cadrul unei vizite la Chişinău, relatează postul Radio Free Europe/Tadio Liberty (RFE/RL) în pagina electronică.

725 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Lituaniei: Republica Moldova poate contracara influenţa Rusiei

Preşedintele Lituaniei: Republica Moldova poate contracara influenţa Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Un fel de oligarhi, amestecaţi cu corupţia, cu Guvernul, cu mass-media, nu este cel mai bun cocktail pentru niciun stat", a subliniat şefa statului lituanian, un critic extrem de vocal al Kremlinului, într-un interviu acordat miercuri serviciului moldovean al postului Europa Liberă.

"Este foarte uşor să influenţezi un asemenea stat, prin sancţiuni economice", a adăugat ea.

Lituania, o fostă republică sovietică, la fel ca Republica Moldova, a trecut în ultimii 25 de ani prin "câteva campanii uriaşe" de sancţiuni susţinute de către Kremlin, îndreptate împotriva sectorului energetic al ţării, a dat exemplu preşedinta.

Însă, Lituania, dependentă în întregime de importurile de gaze ruseşti de la monopolul Gazprom, a construit o instalaţie de gaz natural lichefiat anul trecut.

"Astăzi putem să spunem «mulţumim foarte mult, dar nu avem nevoie de Gazprom»", a subliniat Grybauskaite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici