Preşedintele Palestinei: Israelul va fi responsabil de un eventual eşec al negocierilor de pace

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a apreciat marţi, în timpul unei vizite la Vilnius, capitala Lituaniei, că Israelul va fi responsabil de un eventual eşec al negocierilor de pace.

118 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Palestinei: Israelul va fi responsabil de un eventual eşec al negocierilor de pace

Mahmoud Abbas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu vom accepta", a declarat Abbas, răspunzând unei întrebări adresate de agenţia de presă BNS referitor la un eventual control militar al Israelului la frontierele unui stat palestinian demilitarizat.

"Iar, în cazul în care ele (negocierile) eşuează, ei (israelienii) vor fi motivul eşecului, nu noi", a adăugat el, în timpul unei vizite în Lituania, ţara care asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE).

Cotidianul israelian Maariv a anunţat săptămâna trecută că negocierile sunt în impas din septembrie, din cauza unei neînţelegeri asupra situaţiei de la viitoarele frontiere.

"După semnarea tratatului de pace, ei nu au dreptul să rămână pe teritoriul nostru", a declarat Abbas, subliniind că va accepta un stat palestinian demilitarizat.

"Vrem, conform Acordului de la Oslo, o puternică prezenţă poliţienească", a anunţat el.

De asemenea, preşedintele palestinian a salutat apelul UE ca Israelul să înceteze construcţiile în colonii.

Luni, preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite "a îndemnat Israelul să pună capăt extinderii coloniilor în teritoriile ocupate", după o întrevedere cu Abbas la Vilnius, subliniind că "Uniunea Europeană nu va recunoaşte aceste colonii ca parte a Israelului".

O nouă rundă a negocierilor de pace israeliano-palestiniene a avut loc luni seara, la Ierusalim, a anunţat o sursă oficială palestiniană, sub acoperirea anonimatului, precizând că s-au axat pe problema apei.

Tot luni, secretarul de Stat american John Kerry a afirmat la Paris că negocierile dintre israelieni şi palestinieni se "intensifică". Potrivit lui, 13 întâlniri au avut loc deja începând de la sfârşitul lunii iulie, dintre care trei în ultimele patru zile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici