Preşedintele Parlamentului de la Chişinău acuză Rusia de implicare în alegerile din Republica Moldova

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a afirmat că Rusia este implicată în mediul politic din Republica Moldova în preajma alegerilor prezidenţiale din această ţară, potrivit unui interviu acordat de oficialul moldovean agenţiei de ştiri The Associated Press.

5088 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Parlamentului de la Chişinău acuză Rusia de implicare în alegerile din Republica Moldova

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău acuză Rusia de implicare în alegerile din Republica Moldova (Imagine Daniel Mihailescu / Mediafax Foto)

Guvernul este de părere că "ruşii finanţează partide şi lideri," dar şi susţin protestele antiguvernamentale, a declarat Candu, care a precizat că liderii din Republica Moldova de asemenea suspectează Rusia "de manipulare a mass-mediei şi propagandă".

"Încerc să fiu pozitiv şi optimist, însă sunt factori externi care ne provoacă îngrijorare," a declarat oficialul în cadrul unui interviu prin telefon.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău se află la Washington pentru a discuta cu oficiali de la FMI şi de la Departamentul American de Stat despre situaţia economică şi politică din Republica Moldova înainte de alegerile programate pentru data de 30 octombrie.

Candu a mai adăugat că Republica Moldova se confruntă cu "provocări venite dinspre Rusia şi forţele sale militare," oficialul făcând referire la recentele exerciţii militare întreprinse de Rusia în coordonare cu forţele separatiste din Transnistria.

Candu a mai declarat că Republica Moldova are nevoie de "stabilitate, indiferent de rezultatul alegerilor şi să diminueze influenţa aşa-zişilor prieteni."

Igor Dodon, candidatul Partidului Socialist, care se pronunţă pentru legături mai strânse cu Moscova şi se opune eforturilor de aderare la UE, conduce în sondajele de opinie, însă este puţin probabil ca scrutinul să fie decis dintr-un singur tur.

Parlamentarul rus Oleg Paholkov a declarat pentru site-ul deschide.md că Moscova îl susţine pe Dodon pentru că acesta doreşte federalizarea Republicii Moldova, care ar urma să includă două regiuni proruse.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici