Preşedintele Parlamentului macedonean a convocat alegeri legislative anticipate pentru 27 aprilie

Preşedintele Parlamentului Macedoniei, Trajko Veljanovski, a convocat organizarea de alegeri legislative anticipate pe 27 aprilie, simultan cu al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a anunţat joi agenţia de presă MIA.

87 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Parlamentului macedonean a convocat alegeri legislative anticipate pentru 27 aprilie

Preşedintele Parlamentului macedonean a convocat alegeri legislative anticipate pentru 27 aprilie (Imagine: Shutterstock)

Veljanovski a convocat desfăşurarea acestui scrutin după ce 117 deputaţi prezenţi din cei 123 ai Parlamentului macedonean au votat miercuri seară dizolvarea Parlamentului.

Decizia privind organizarea de alegeri anticipate intervine după eşecul premierului conservator, Nikola Gruevski, şi al partidului său, VMRO-DPMNE, de a cădea de acord cu partenerul din coaliţia la putere, Uniunea Democrată a Albanezilor (DUI), o formaţiune albaneză, cu privire la nominalizarea unui candidat comun la alegerile prezidenţiale. Primul tur va avea loc pe 13 aprilie.

VMRO-DPMNE susţine, în pofida opoziţiei DUI, candidatura preşedintelui în exerciţiu, Gjorge Ivanov, membru al principalului partid de la putere şi eligibil pentru un nou mandat de cinci ani.

VMRO-DPMNE, aflat la putere de la alegerile din iunie 2011, ar putea obţine 59 din cele 123 de mandate ale Parlamentului, faţă de 36 ale Partidului Social Democrat (opoziţie), potrivit unui sondaj efectuat în decembrie.

Albanezii reprezintă aproximativ 25% din cei aproximativ două milioane de locuitori ai Macedoniei.

Relaţiile dintre albanezi şi macedonieni sunt marcate episodic de tensiuni de la un conflict de şapte luni din 2001, care a opus forţele guvernamentale gherilei albaneze din Macedonia.

Opoziţia macedoneană, care reproşează Guvernului că desfăşoară prea încet reformele politice şi economice, cere de peste un an alegeri legislative anticipate.

Macedonia, o fostă republică iugoslavă, este candidată din 2005 la aderare la Uniunea Europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici