Preşedintele Parlamentului palestinian Aziz Dweik a fost arestat de armata israeliană

Preşedintele Parlamentului palestinian, Aziz Dweik, membru Hamas, a fost arestat joi de către armata israeliană în Cisiordania, a declarat directorul cabinetului.

1399 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Parlamentului palestinian Aziz Dweik a fost arestat de armata israeliană

Preşedintele Parlamentului palestinian Aziz Dweik a fost arestat de armata israeliană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dweik a fost arestat la un baraj al armatei israeliene în Jabaa, între Ramallah şi Ierusalim, în timp ce se îndrepta către Hebron, în sudul Cisiordaniei, a precizat directorul său de cabinet, Bahaa Youssef.

Soldaţii israelieni l-au arestat la punctul de control şi l-au informat că se află în stare de arest, conform aceleiaşi surse.

În mai, Dweik a fost oprit la un baraj militar israelian în Cisiordania împreună cu alţi trei membri Hamas dintre care unul, Nizar Ramadan, a fost arestat în timp ce însoţitorii săi au fost lăsaţi să plece.

Primul vicepreşedinte al Parlamentului palestinian Ahmad Bahar, bazat în Gaza, el însuşi membru Hamas, a denunţat într-un comunicat "arestarea lui Dweik care vizează subminarea eforturilor de reconciliere (între mişcări palestiniene rivale, N.R.) şi perturbă munca legislativă din Cisiordania".

Purtătorul de cuvânt al guvernării Hamas în Gaza, Taher al-Nounou, de asemenea a "condamnat arestarea lui Aziz Dweik şi avertizează faţă de consecinţele oricărui atac asupra persoanei sale", într-un comunicat care cere eliberarea sa imediată.

Armata israeliană a confirmat arestarea lui Dweik. "Soldaţi israelieni l-au arestat pe Dweik la un punct de control, deoarece este suspectat de a fi implicat în activităţile unui grup terorist", a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Consiliul legislativ (Parlament) palestinian dominat de Hamas este paralizat de la preluarea controlului în Gaza de către mişcarea islamistă în iunie 2007 în detrimentul mişcării Fatah a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Cele două mişcări sunt angajate în prezent într-un laborios proces de reconciliere care prevede în special reactivarea Parlamentului.

Profesor de geografie la Universitatea Al-Najah din Naplus în sudul Cisiordaniei, Dweik, deputat al circumscripţiei Hebron, a fost ales în februarie 2006 în cadrul şedinţei inaugurale a Parlamentului după victoria Hamas în legislativele din ianuarie 2006.

Dintre cei 73 de deputaţi Hamas, dintr-un total de 132 de membri ai Consiliului legislativ, 21 sunt deja arestaţi de Israel. Majoritatea, inclusiv doi foşti miniştri, au fost arestaţi în Cisiordania începând cu octombrie 2010.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici