Preşedinţia ungară a UE îşi promovează imaginea prezentând o hartă a Imperiului Habsburgic

Preşedinţia ungară a UE îşi promovează imaginea la Bruxelles etalând "personalităţi" ale gloriei trecute pe un covor cu harta Imperiului Habsburgic, dar Budapesta neagă accentele şoviniste.

97 afișări
Imaginea articolului Preşedinţia ungară a UE îşi promovează imaginea prezentând o hartă a Imperiului Habsburgic

Preşedinţia ungară a UE îşi promovează imaginea prezentând o hartă a Imperiului Habsburgic (Imagine: w3.externet.hu)

Prezentată drept "o carpetă culturală ungară" de 202 metri pătraţi, opera artistului ungar Lívia Papai este expusă la sediul Consiliului UE.

Carpeta ilustrează diverse aspecte ale istoriei Ungariei şi "cele mai "importante personalităţi", cum ar fi Sfântul Ştefan, compozitorul Franz Liszt sau insigna purtată la 15 martie în amintirea revoluţiei din 1848-1849.

Pe carpetă este prezentată regina Elisabeta a Ungariei, împărăteasa Austriei, pe cal, un tablou de pictură abstractă realizat de Victor Vasarely.

Pe carpetă apar două hărţi - una mică, reprezentând Ungaria şi vecinii acesteia în Evul Mediu, şi alta mai mare, reprezentând Imperiul Habsburgic, cu data "1848" în centru.

Potrivit purtătorului de cuvânt al reprezentanţei ungare la UE, harta nu trebuie interpretată drept o nostalgie pentru Marea Ungarie. "Este pur şi simplu o hartă a Imperiului Habsburgic şi mai general a Europei Centrale şi de Est", subliniază oficialul ungar.

Conform AFP, nimic de pe această hartă nu semnalează existenţa minorităţilor ungare în ţări vecine cum ar fi România şi Slovacia, cărora Budapesta speră să le acorde dreptul de a vota în Ungaria.

Pe site-ul propriu, Preşedinţia ungară precizează: "În timp ce instalarea preşedinţiei cehe a UE probabil va rămâne în memorie ca fiind cea mai controversată, artiştii ungari implicaţi au preferat să prezinte un rezumat al culturii ţării".

Opera artistului ceh David Cerny prezentată în ianuarie 2009 cu ocazia preşedinţiei cehe ironiza stereotipuri din Europa.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a subliniat miercuri că nu are niciun comentariu de făcut asupra modului în care un stat membru UE care deţine preşedinţia semestrială decide să îşi promoveze imaginea, precizând că este vorba de o expoziţie "aleasă de autorităţile ungare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici