Presupusul autor al atentatului de la Burgas a avut între trei şi cinci complici străini

Presupusul autor al atentatului antiisraelian comis la 18 iulie în Bulgaria a beneficiat de ajutorul a trei până la cinci complici străini, prezenţi pe teritoriul ţării, a anunţat joi ministrul bulgar de Interne Ţvetan Ţvetanov.

148 afișări
Imaginea articolului Presupusul autor al atentatului de la Burgas a avut între trei şi cinci complici străini

Presupusul autor al atentatului de la Burgas a avut între trei şi cinci complici străini (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Numărul persoanelor care au participat (la atentat) pe teritoriul bulgar a fost de trei până la cinci", a declarat ministrul, răspunzând unei întrebări cu privire la numărul de complici ai presupusului autor al atentatului, pentru 24ceasa.

Ministrul a adăugat că aceştia sunt cu toţii străini, fără să facă precizări în legătură cu naţionalitatea acestora.

La 18 iulie, într-un atentat sinucigaş comis pe un aerodrom în apropiere de Burgas (est) au fost ucişi cinci turişti israelieni, şoferul bulgar al unui autocar şi atacatorul sinucigaş. Alte aproximativ 30 de persoane au fost rănite.

"Anumite probe dintre cele de care dispunem arată că pregătirile acestui act terorist au fost efectuate timp de un an şi jumătate, departe de Bulgaria", a continuat el.

Bulgaria dispune de "suficiente probe culese de către anchetatori şi printr-un schimb de date cu parteneri străini", a anunţat ministrul. Ţvetan Ţvetanov a apreciat, totuşi, că "nu a venit timpul pentru (formularea) unei acuzaţii concrete împotriva unor persoane şi grupări care au comis acest act terorist".

"Este necesar să acţionăm cu probe irefutabile. Acesta nu este un act criminal obişnuit. Trebuie să fim prudenţi, deoarece este vorba despre securitatea naţională", a subliniat Ţvetanov.

Atentatul, primul de acest tip comis în Bulgaria, a fost imputat de către Israel atât Iranului, despre care a afirmat că se află în stapetele lui, acuzaţii pe care Teheranul le-a negat cu feritate, cât şi mişcării şiite libaneze Hezbollah, despre care a afirmat că l-a executat.

Însă Bulgaria se fereşte să desemneze, pentru moment, autorul atentatului, care nu a fost revendicat, sau pe cei care s-au aflat în spatele acestuia.

Anchetatorii au difuzat pe site-ul Interpolului portrete-robot ale presupusului autor al atentatului cu explozivi şi ale unui singur presupus complice. Acesta ar avea trăsături arabe şi "vorbea engleză cu un uşor accent, poate arab", potrivit unor martori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici