PRIMA CĂLĂTORIE a Papei Francisc în afara Romei

Papa Francisc efectuează luni o vizită fără precedent la Lampedusa, unde va "deplânge" sute de imigranţi nord-africani care au murit încercând să traverseze Mediterana în căutarea unei vieţi mai bune.

310 afișări
Imaginea articolului PRIMA CĂLĂTORIE a Papei Francisc în afara Romei

Papa Francisc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fostul arhiepiscop de Buenos Aires va arunca o coroană de flori în mare şi va susţine o mesă în omagiul victimelor, dotat cu o cruce făcută din rămăşiţele ambarcaţiunilor folosite de către migranţi.

Papa se va duce, de asemenea, pe cheiul portului, unde refugiaţii ajung după călătorii extenuante din Libia sau Tunisia, dar care adesea au început, în realitate, din zone din Africa defavorizate sau devastate de conflicte (Somalia, Etiopia) şi Orientul Mijlociu (Irak, Siria, Afganistan).

Lampedusa este situată la aproximativ 100 de kilometri coastele nord-africane şi la peste 200 de kilometri de Sicilia.

Papa se duce la Lampedusa "pentru a deplânge morţii", a explicat secretarul său, părintele Alfred Xuereb, vorbind despre prima călătorie a lui Jorge Bergoglio în afara Romei din 13 martie, atunci când a fost ales la conducerea Bisericii Catolice.

Vizita Papei va fi scurtă, sosirea fiind prevăzută în jurul orei 07.15 GMT (10.15, ora României), iar întoarcerea la Roma în jurul orei 10.45 GMT (13.45, ora României).

Aproximativ 50 de imigranţi, inclusiv de religie musulmană, se vor întâlni cu Papa argentinian, cunoscut în ţara sa pentru atenţia acordată celor mai nevoiaşi.

"Restul Italiei şi Europa trebuie să ne ajute", a pledat Giusi Nicolini, primar de stânga la Lampedusa, referindu-se la afluxul de migranţi şi refugiaţi de la Lampedusa.

Duminică, autorităţile au salvat aproximativ o sută de migranţi aflaţi în derivă în largul coastelor siciliene.

Parohul din Lampedusa, părintele Stefano Nastasi, aflat la originea venirii Papei, a subliniat că mesa va fi celebrată pe micul stadion local, în care au fost adăpostiţi într-un anumit moment imigranţii "pe care nimeni nu-i voia, nici Italia, nici restul Europei".

Autorităţile locale şi naţionale s-au văzut complet depăşite de aceste sosiri masive.

Papa se va întâlni, de asemenea, cu populaţia locală, o comunitate de 6.000 de locuitori care trăieşte din pescuit şi turism şi nu a refuzat vreodată să-i ajute pe imigranţii epuizaţi.

Un locuitor al acestei insule de numai 20 de kilometri pătraţi şi-a pus la dispoziţiei maşina sa, un Fiat decapotabil, pentru a servi ca "papamobil".

Vaticanul a refuzat ca Papa să fie însoţit în această vizită de către reprezentanţi politici, inclusiv ministrul de Interne.

Obiectivul lui Francisc este de a sensibiliza opinia publică faţă de soarta a mii de migranţi şi să încurajeze ţările de primire să le furnizeze protecţie şi să le garanteze drepturile.

În ultimele săptămâni, datorită condiţiilor meteorologice favorabile, numărul imigranţilor veniţi la Lampedusa a cunoscut o creştere semnificativă, cu un total de 4.000 de persoane sosite în primul semestru, adică de trei ori mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012.

Potrivit unor estimări, din 1999, peste 200.000 de migranţi au tranzitat prin Lampedusa, devenită, cu frontiera greco-turcă, principalul punct de intrare în Uniunea Europeană (UE).

În opinia lui Andrea Riccardi, fondatorul Comunităţii de caritate Sant'Egidio, vizita Papei arată că "Biserica săracilor priveşte către Sud". În timp ce cotidianul Il Giornale (dreapta), aparţinând familiei Berlusconi, scrie că această călătorie "legitimează imigraţia ilegală".

Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), aproximativ 40 de persoane au murit de la începutul anului, majoritatea prin înec, încercând să ajungă în Italia din Africa de Nord, faţă de 500 anul precedent.

Imigranţii care sosesc în Italia sunt în mare originari din Eritreea şi Somalia, dar vin, de asemenea, din Afganistan, Egipt, Gambia, Mali, Pakistan şi Siria, potrivit UNHCR.

La Lampedusa, ei sunt iniţial găzduiţi într-un mic centru, criticat adesea pentru că este suprapopulat şi nu respectă condiţiile minime de igienă, după care sunt transferaţi cu feribotul către un centru de detenţie administrativă, înainte de a fi repatriaţi, sau către un centru pentru solicitanţi de azil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici