Primarul New York-ului, Bill de Blasio, denunţă "secole de rasism" în Statele Unite

Primarul democrat al New York-ului Bill de Blasio a apreciat că erorile recente comise de poliţişti în Statele Unite îşi au rădăcinile în "secole de rasism" din această ţară, relatează AFP.

188 afișări
Imaginea articolului Primarul New York-ului, Bill de Blasio, denunţă "secole de rasism" în Statele Unite

Bill de Blasio (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Problema este a sistemului şi trebuie să vorbim deschis despre dinamicile rasiale din istoria noastră", a declarat Bill de Blasio duminică pentru postul ABC. "Poliţia noastră ne protejează şi, cu toate acestea, constatăm probleme de decenii, există o istorie de secole de rasism care explică această realitate", a adăugat el.

"Putem depăşi acest lucru, iar la New York, o nouă formare adresată tuturor poliţiştilor va face diferenţa", a subliniat el.

Primarul New Yorkului, care este alb şi a cărui soţie şi copii sunt de culoare, a fost criticat de către un sindicat al poliţiştilor din metropolă după ce a spus că şi-a educat fiul, pe Dante, avertizându-l cu privire la "pericolele" potenţiale în cazul interacţiunii cu poliţia.

"Lucrurile stau altfel în cazul unui copil alb, acesta este relitatea în această ţară", s-a justificat duminică de Blasio.

"Lui Dante, fiul meu, noi i-am spus foarte devreme «ascultă, dacă un poliţist te reţine, fă tot ceea ce-ţi cere, nu face gesturi bruşte, nu încerca să-ţi iei mobilul». Pentru că ştim, din păcate, că aceste gesturi au un risc mai mare să fie prost interpretate în cazul unui tânăr de culoare", a insistat primarul.

"Nu putem ignora faptul că există o problemă, după incidentele din Missouri, Cleveland din Ohio şi de la New York care au avut loc în doar câteva săptămâni", subliniază primarul.

Manifestaţii au loc de miercuri la New York şi în mai multe oraşe mari americane, ca reacţie faţă de abandonarea procedurilor în cazul unui poliţist care a reţinut un tânăr de culoare în Staten Island, la New York, strângându-l de gât, ceea ce a condus la moartea acestuia prin asfixiere. Scena, care s-a petrecut în iulie, a fost filmată în întregime.

Decizia de a-l exonera pe poliţist a surprins o mare parte a clasei politice, atât pe republicani, cât şi pe democraţi.

Decizia "este dificil de înţeles", a apreciat duminică fostul preşedinte George W. Bush, care a catalogat înregistrarea video a arestării ca "foarte tulburătoare".

"Am prograsat mult în probleme rasiale, dar aceste incidente arată că trebuie să facem mai mult", a adăugat George W. Bush pentru postul CNN.

Alte cazuri la New York, Ferguson (Missouri) şi Cleveland (Ohio) au relansat dezbaterea cu privire la rasism în cadrul poliţiei şi la echitatea sistemului judiciar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici