Primele valuri seismice au ajuns în America de Sud

Primele valuri generate de seismul produs vineri în largul Japoniei au atins mai multe ţări din America Latină, cu deschidere la Oceanul Pacific, şi care erau vizate de alerta de tsunami.

390 afișări
Imaginea articolului Primele valuri seismice au ajuns în America de Sud

Primele valuri seismice au ajuns în America de Sud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Valurile au atins litoralul statului mexican Baja California (nord-vest) în jurul orei 17.30 GMT (19.30 ora României) şi ar urma să coboare progresiv până la Puerto Williams, în extremul sudic al statului Chile, unde un val este aşteptat sâmbătă, în jurul ore 06.00 GMT (08.00 ora României).

În Mexic, valul "a ajuns deja la Ensenada. Am înregistrat o creştere moderată a nivelului mării, de o jumătate de metru. Dar valurile ar putea atinge un metru sau doi înălţime", a explicat Modesto Ortiz, cercetător la Centrul de cercetare ştiinţifică din acest oraş situat în statul Baja California.

Guvernul mexican a decretat stare de alertă pe coastele Pacificului, dar a apreciat că fenomenul reprezintă un "pericol moderat".

În America Centrală, Costa Rica, Honduras, Guatemala, Nicaragua şi Panama au emis avize de alertă de tsunami pe coastele dinspre Pacific. El Salvador a emis o "avertizare", cerând populaţiei să se îndepărteze de coastă şi să urmărească ştirile.

Înspre sud, în Ecuador, preşedintele Rafael Correa a decretat stare de urgenţă pentru o perioadă care ar putea ajunge până la 60 de zile şi a ordonat "evacuarea tuturor locuitorilor de pe litoralul ţării şi din provincia Galapagos" (situată la 1.000 de kilometri vest de coastele ecuadoriene), respectiv 300.000 de persoane.

Compania petrolieră publică Petroecuador a anunţat că suspendă exporturile de petrol pentru a preveni orice risc legat de un eventual tsunami.

"Această măsură a fost luată pentru a proteja ambarcaţiunile şi terminalele maritime", a precizat preşedintele companiei, Marco Calvopina, într-un comunicat difuzat de preşedinţia Ecuadorului, membru al OPEP.

Zborurile interne ecuadoriene către unele oraşe de pe coasta Pacificului au fost, de asemenea, întrerupte, a constatat un jurnalist al AFP.

Mai la sud, Chile, afectat anul trecut de un cutremur cu magnitudinea de 8,8 şi un tsunami care a provocat 555 de morţi sau dispăruţi, şi Peru au lansat alerte preventive, iar populaţia a fost sfătuită să îşi păstreze calmul.

Locuitorii insulei Paştelui (4.000 de locuitori), situată în Pacific la 3.500 de kilometri de coastele chiliene, au început vineri să evacueze zonele de litoral, îndreptându-se spre aeroportul insulei, construit într-o zonă mai înaltă, înainte ca valurile seismice să ajungă pe ţărm. Acestea ar trebui să lovească insula la ora 22.47 GMT (00.47 ora României), au anunţat autorităţile.

Columbia a constatat o creştere cu 50 de centimetri a nivelului mării de-a lungul coastelor sale dinspre Pacific, dar niciun ordin de evacuare nu a fost emis, a anunţat organismul de prevenire a dezastrelor.

"Cerem populaţiei să nu cedeze în faţa panicii şi să fie atentă la informaţiile pe care le vom difuza treptat", a declarat pentru AFP Amanda Pulido, care conduce Direcţia de gestionare şi prevenire a catastrofelor.

Autorităţile nu se aşteaptă la probleme majore, dar au consolidat supravegherea în 16 sate de coastă, potrivit organismului de prevenire a catastrofelor.

Majoritatea preşedinţilor din regiune au transmis condoleanţe Guvernului japonez, în frunte cu Brazilia, unde locuieşte cea mai mare comunitate de japonezi din lume în afara arhipelagului nipon.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici