Principalele evenimente de la asediul împotriva lui Yasser Arafat şi până la moartea sa

Liderul palestinian Yasser Arafat a fost izolat în cartierul său general din Ramallah din decembrie 2001 şi până la moartea sa, în noiembrie 2004, într-un spital francez, relatează AFP, care prezintă principalele evenimente din această perioadă.

297 afișări
Imaginea articolului Principalele evenimente de la asediul împotriva lui Yasser Arafat şi până la moartea sa

Yasser Arafat (Imagine Arhiva: Mediafax Foto/AFP)

- 3 decembrie 2001: Israelul lansează un raid major în Gaza, ca ripostă la două atentate sinucigaşe revendicate de Hamas. Eliportul şi două elicoptere ale lui Yasser Arafat sunt distruse. Blindate israeliene pătrund în Ramallah, oprindu-se la 500 de metri de birourile lui Arafat.

- 13 decembrie 2001: La o zi după un nou atac, Israelul întrerupe orice contact cu Arafat, declarându-l "scos din joc" din punct de vedere politic şi interzicându-i să părăsească sediul său general.

- 29 martie 2002: Armata israeliană pătrunde în forţă în clădirile cartierului general al lui Arafat. Trei clădiri, cu excepţia birourilor sale, sunt distruse. Arafat este izolat în două camere, fără apă şi electricitate, dormind împreună cu rudele sale pe saltele pe jos, în timp ce militarii israelieni se află de cealaltă parte a peretelui. Imaginea figurii lui Arafat, cu tradiţional keffieh la lumina lumânării, face înconjurul lumii.

- 2 mai 2002: Arafat are prima apariţie publică, aclamat de circa 100 de simpatizanţi, după retragerea trupelor israeliene. La 13 mai, el merge la Nablus, Betleem şi Jenin.

- 24 iunie 2002: Armata israeliană asediază din nou Mukataa, cartierul general al lui Arafat. Preşedintele american George W. Bush le cere palestinienilor să schimbe liderii.

- 11 septembrie 2003: După două atentate sinucigaşe la Ierusalim şi Tel Aviv, cabinetul de securitate israelian acceptă de principiu o expulzare forţată a lui Arafat: "Arafat este un obstacol în calea păcii" şi "Israelul se va debarasa de acest obstacol".

- 2 aprilie 2004: "Nu aş propune niciunei companii de asigurări să îi ofere o asigurare" de viaţă. "Oricine ucide un evreu sau răneşte un cetăţean israelian sau trimite pe cineva să ucidă evrei este un om mort", declară premierul israelian Ariel Sharon pentru cotidianul Haaretz.

- 29 iunie 2004: Ministrul francez de Externe, Michel Barnier, se întâlneşte cu Arafat la cartierul său general devastat. Ariel Sharon încearcă să convingă guvernele UE să întrerupă orice contact cu Arafat.

- 29 octombrie 2004: Arafat părăseşte Ramallah în urma unei deteriorări bruşte a stării sale de sănătate. El este internat la spitalul militar Percy din Clamart, în apropiere de Paris, la secţia de hematologie, apoi la terapie intensivă. Aceasta este prima sa deplasare în străinătate de la sfârşitul lui 2001.

- 11 noiembrie 2004: Yasser Arafat moare după ce a stat mai multe zile în comă. Preşedintele Jacques Chirac îi aduce un ultim omagiu la spital.

- 12 noiembrie 2004: Arafat este înhumat la Mukataa, în prezenţa unui număr impresionant de palestinieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici