Principalele momente ale celui de-al II-lea Război Mondial

Principalele date ale celui de-al II-lea Război Mondial, care a durat de la 1 septembrie 1939 până la 2 septembrie 1945 şi s-a soldat cu aproximativ 50 de milioane de morţi, între care şase milioane de evrei.

9482 afișări
Imaginea articolului Principalele momente ale celui de-al II-lea Război Mondial

Principalele momente ale celui de-al II-lea Război Mondial

- 1 septembrie 1939: Trupele naziste invadează Polonia.

- 3 septembrie 1939: Franţa şi Anglia declară război Germaniei.

- 9 aprilie 1940: Germania ocupă Europa de Nord şi de Vest, inclusiv Franţa. La 17 iunie, mareşalul Pétain acceptă armistiţiul. Pe 18 iunie, generalul De Gaulle, de la Londra, lansează un apel la continuarea rezistenţei, fiind susţinut cu rezerve de premierul Winston Churchill.

- 22 iunie 1941: Germania invadează Uniunea Sovietică, în cadrul operaţiunii Barbarossa, întâmpinând o rezistenţă puternică la Leningrad.

- 7 decembrie 1941: Japonia distruge flota americană de la Pearl Harbor, iar preşedintele american Franklin Delano Roosevelt decide intrarea Statelor Unite în război. O lună mai târziu, trupele americane debarcau în nordul Africii, împreună cu cele britanice.

- 20 ianuarie 1942: are loc conferinţa de la Wannsee, în apropiere de Berlin, unde se decide că "soluţia finală" este exterminarea evreilor.

- 2 februarie 1943: trupele sovietice înving la Stalingrad, luând 100.000 de prizonieri germani.

- 6 iunie 1944: are loc debarcarea aliaţilor în Normandia, urmată de lupte intense care au culminat cu eliberarea Parisului la 25 august.

- 28 aprilie 1945: rezistenţa îl execută pe Mussolini, aliatul lui Hitler.

- 30 aprilie 1945: Hitler se sinucide.

- 8 mai 1945: Germania nazistă capitulează.

- 6 - 9 august 1945: oraşele nipone Hiroshima şi Nagasaki sunt atacate cu bombe nucleare, la ordinul noului preşedinte american Harry Truman. Japonia capitulează la 2 septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici