Principalii candidaţi la alegerile parlamentare din Marea Britanie

Alegerile parlamentare programate în Marea Britanie pe 6 mai sunt marcate de o cursă strânsă între liderul conservator, David Cameron, premierul laburist Gordon Brown şi liberal-democratul Nick Clegg.

31 afișări
Imaginea articolului Principalii candidaţi la alegerile parlamentare din Marea Britanie

Principalii candidaţi la alegerile parlamentare din Marea Britanie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În mod tradiţional, prim-ministru devine liderul formaţiunii care acumulează cele mai multe locuri în Camera Comunelor. Cu toate acestea, pentru prima dată din 1974, scrutinul riscă să conducă la formarea unui "Parlament suspendat", dat fiind că nicio formaţiune probabil nu va obţine majoritatea absolută.

Tradiţionala luptă dintre laburişti şi conservatori a fost modificată prin intrarea în cursă a liberal-democraţilor. Analiştii politici iau în considerare trei scenarii posibile: o victorie la limită a conservatorilor, care ar oferi posibilitatea unei alianţe cu liberal-democraţii sau cu alte partide mici; o victorie la limită a laburiştilor, care ar deschide calea unei alianţe cu liberal-democraţii; o majoritate absolută a conservatorilor, care ar forma singuri guvernul.

David Cameron, 43 de ani, tipul aristocratului conservator, se prezintă drept un campion al conservatorismului modern.

Gordon Brown, în vârstă de 59 de ani, susţine că este o persoană providenţială pentru reducerea deficitului bugetar care pune în pericol relansarea economică. Rata de popularitate a fostului ministru de Finanţe din timpul mandatului lui Tony Blair rămâne însă destul de scăzută.

Nick Clegg, 43 de ani, telegenic, poliglot şi eurofil, pare să pună în pericol echilibrul celor două partide care conduc Marea Britanie de 31 de ani. Liderul liberal-democrat mizează pe atragerea electroratului după recesiunea gravă, conflictele din Irak şi Afganistan, precum şi scandalul cheltuielilor parlamentarilor. "Campania electorală s-a axat pe aparenţe şi pe relaţii publice", a deplâns Gordon Brown.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici