Prinţul Andrew, acuzat de abuzuri sexuale în complicitate cu miliardarul american mort Jeffrey Epstein. Cum s-a apărat la BBC

Prinţul Andrew al Marii Britanii, acuzat de abuzuri sexuale, în complicitate cu miliardarul american Jeffrey Epstein, de o femeie, a declarat într-un interviu acordat în exclusivitate televiziunii BBC că nu îşi aminteşte să o fi întâlnit vreodată pe aceasta.

2435 afișări
Imaginea articolului Prinţul Andrew, acuzat de abuzuri sexuale în complicitate cu miliardarul american mort Jeffrey Epstein. Cum s-a apărat la BBC

Prinţul Andrew, acuzat de abuzuri sexuale în complicitate cu miliardarul american mort Jeffrey Epstein. Cum s-a apărat la BBC

În mod excepţional, regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii l-a autorizat pe fiul său să acorde un interviu pentru BBC, ce a fost filmat la palatul Buckingham joi şi care va fi difuzat sâmbătă seară, la ora 21.00 GMT.

Interviul analizează prietenia dintre prinţul Andrew şi miliardarul american Jeffrey Epstein, care, în luna august, s-a sinucis în celula sa de la o închisoare din New York. Miliardarul american, un fost apropiat al lui Bill Clinton şi Donald Trump, era arestat pentru trafic de minori, în New York şi Florida, în perioada 2002 - 2005, fapte pentru care risca o pedeapsă de până la 45 de ani de închisoare. Miliardarul, care a murit la vârsta de 66 de ani, pledase nevinovat.

În urmă cu mai multe luni, publicaţia britanică The Guardian a scris că prinţul Andrew l-ar fi cunoscut pe Epstein la sfârşitul anilor 1990, prin intermediul iubitei din epocă a miliardarului, Ghislaine Maxwell, fiica unui mogul media, Robert Maxwell. În 2001, în locuinţa din Londra a lui Ghislaine Maxwell, prinţul Andrew a fost fotografiat îmbrăţişând-o pe Virginia Giuffre, pe atunci în vârstă de 17 ani. Potrivit unor documente din instanţă depuse în 2011, Giuffre l-a acuzat pe Epstein că a obligat-o să întreţină relaţii sexuale cu prinţul, în mai multe rânduri.

La începutul lunii septembrie, Virginia Giuffre a vorbit într-un interviu pentru postul NBC News despre asocierea cu Epstein, care ar fi determinat-o să aibă relaţii sexuale cu oameni puternici din cercul său de cunoştinţe, printre care şi prinţul Andrew. Giuffre a susţinut anterior că Epstein a recrutat-o când avea 15 ani şi a obligat-o să aibă relaţii sexuale cu el şi asociaţi ai lui, contra unor sume de bani. Într-o mărturie în instanţă datând din 2011, Giuffre a spus că prinţul Andrew "cunoaşte adevărul" despre faptul că Epstein abuza sexual minore şi că ar fi trebuit să fie obligat să depună mărturie. Într-un alt document depus în instanţă în decembrie 2014, aceasta a susţinut că a fost obligată să întreţină relaţii sexuale cu Andrew.

Prinţul Andrew a negat vehement, în numeroase rânduri, acuzaţiile.

În 2015, o instanţă a stabilit că declaraţiile lui Giuffre despre prinţ sunt "lipsite de consistenţă şi impertinente" şi a decis să fie eliminate dintr-un proces intentat pentru defăimare lui Ghislaine Maxwell, care fusese acuzată că a fost complicea miliardarului american.

Prin interviul exclusiv acordat BBC, ce va fi difuzat sub titlul "Prince Andrew & the Epstein Scandal", ducele de York vrea să prezinte oficial propria sa versiune asupra faptelor, potrivit extraselor publicate de televiziunea britanică.

Prinţul a declarat că "s-a comportat jenant faţă de familie" în momentul în care a acceptat să locuiască la una dintre proprietăţile lui Jeffrey Epstein, acest lucru fiind "o greşeală".

În 2010, prinţul Andrew, al treilea fiu al reginei Elizabeth, a fost fotografiat plimbându-se împreună cu Epstein la New York. Fotografia a fost făcută la doi ani după ce Epstein a pledat vinovat la acuzaţiile de solicitare a serviciilor unor prostituate şi după ce a fost înregistrat ca infractor sexual, în urma unui proces în statul american Florida. De asemenea, prinţul a fost fotografiat în aceeaşi perioadă în reşedinţa lui Epstein din New York.

Întrebat de BBC de ce a ales să locuiască în casa unui infractor sexual, prinţul Andrew a răspuns: "Era un loc convenabil".

"La acel moment, mi s-a părut onorabil şi corect să fac acest lucru şi recunosc pe deplin că judecata mea a fost influenţată probabil de tendinţa mea de a fi prea onorabil, dar aşa a fost", a spus prinţul.

Întrebat despre afirmaţiile făcute despre el de Virginia Giuffre, prinţul a spus că nu îţi aminteşte să o fi cunoscut pe femeie vreodată.

Potrivit extraselor din interviu, prinţul nu a negat relaţia cu aceasta, ci a declarat că "nu îşi aminteşte să o fi întâlnit vreodată".

Într-o rară declaraţie dată publicităţii în luna august, prinţul Andrew al Marii Britanii a spus că nu a fost martor la nicio infracţiune sexuală în momentele petrecute împreună cu Jeffrey Epstein şi nici nu a avut vreo suspiciune în ceea ce îl priveşte pe miliardarul american. Andrew a transmis presei un comunicat în care spunea că doreşte "să clarifice faptele" din jurul relaţiei sale cu Epstein. "În niciun moment în timpul limitat petrecut cu el nu am văzut, nu am fost martor, nu am suspectat un comportament de tipul celuia care a condus la arestarea şi condamnarea sa", a declarat la momentul respectiv prinţul. În vârstă de 59 de ani, prinţul a declarat în acelaşi comunicat că a fost "o greşeală şi o eroare" faptul că s-a întâlnit cu Epstein în 2010, după ce acesta a pledat vinovat la acuzaţia că a plătit o minoră pentru relaţii sexuale.

Comunicatul a fost trasmis la câteva zile după un altul al reprezentanţilor palatului Buckingham, în care se respingea orice sugestie că prinţul ar fi participat la infracţiunile sexuale de care a fost acuzat Epstein.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici