Proces la Paris împotriva autorilor unei biografii a partenerei lui Hollande Valérie Trierweiler

Justiţia franceză examinează luni plângerea pentru defăimare depusă de partenera preşedintelui franez François Hollande, Valérie Trierweiler, împotriva autorilor unei biografii în care aceştia evocă viaţa privată, inclusiv amoroasă, a Primei Doamne a Franţei.

137 afișări
Imaginea articolului Proces la Paris împotriva autorilor unei biografii a partenerei lui Hollande Valérie Trierweiler

Valérie Trierweiler (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu câteva ore înaintea audierii, un post francez de radio a dezvăluit că preşedintele François Hollande, dar şi ministrul său de Interne Manuel Valls, au scris fiecare câte o scrisoare tribunalului, în care susţin plângerea depusă de către Valérie Trierweiler împotriva autorilor biografiei sale, intitulată "La Frondeuse".

Scrisoarea lui Hollande a declanşat deja critici în presă, şi anume la RTL, care îl acuză pe şeful statului de amestec într-un proces judiciar.

În scrisoarea sa, preşedintele denunţă drept "pură fabulaţie pasaje ale cărţii «La Frondeuse» cu privire la o pretinsă scrisoare care nu a fost scrisă niciodată şi care nu a ajuns, deci, niciodată la pretinsul destinatar".

El se referă la o scrisoare pe care, potrivit autorilor cărţii, Hollande ar fi trimis-o fostului premier de dreapta Edouard Ballardur. Potrivit autorilor, liderul socialist ar fi căutat astfel să îl întâlnească şi să se "apropie" de Balladur.

Trierweiler reclamă suma de 80.000 de euro despăgubiri şi 5.000 cheltuieli de judecată atât din partea autorilor Christophe Jakubyszyn, şeful serviciului politic al postului TF1-LCI, şi Alix Bouilhaguet, reporter la serviciul politic al postului France2, cât şi a editorului lor Yves Derai (Editions du Moment).

Ea reclamă totodată suma de 70.000 de euro despăgubiri revistei Point de Vue, care a publicat, la începutul lui octombrie, un interviu cu autorii biografiei.

Lucrarea s-a vândut, potrivit editorului, în "aproximativ 20.000 de exemplare". Autorii evocă în carte o relaţie intimă pe care ar fi avut-o, în trecut, Trierweiler cu Patrick Devedjian, preşedintele UMP în cadrul Consiliului General din Hauts-de-Seine. 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici