Procesul lui Carlos Şacalul: Acuzatul se declară "revoluţionar de profesie"

Venezueleanul Carlos, pe numele său adevărat Ilich Ramirez Sanchez, s-a declarat "revoluţionar de profesie" luni, în deschiderea procesului său, la Paris, unde este judecat pentru patru atentate comise acum aproape 30 de ani în Franţa, soldate cu 11 morţi şi aproape 150 de răniţi.

178 afișări
Imaginea articolului Procesul lui Carlos Şacalul: Acuzatul se declară "revoluţionar de profesie"

Carlos Şacalul (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Sunt revoluţionar de profesie", i-a răspuns acuzatul vizibil destins, îmbrăcat cu o pereche de blugi şi un bluzon, preşedintelui Curţii cu juri, Olivier Leurent, care a început şedinţa cu un interogatoriu asupra identităţii acuzatului.

Procesul s-a deschis imediat după ora locală 10.15 (11.15, ora României), în faţa unei Curţi cu juri speciale, la Paris, alcătuită din magistraţi profesionişti care au fost însărcinaţi să judece actele de terorism.

Aproximativ 60 de jurnalişti francezi şi străini se aflau în zona destinată presei, în timp ce un public heteroclit încerca să pătrundă în sala de şedinţă. Între aceştia se afla şi controversatul umorist francez Dieudonne, preşedinte al comitetului de susţinere al "Comandantului Carlos", venit să îşi exprime susţinerea faţă de "revoluţia" acuzatului.

La începutul şedinţei, şase avocaţi, unii făcând parte din barouri străine, s-au aşezat în faţa boxei lui Carlos, pentru a comunica mai bine cu clientul lor.

Ilich Ramirez Sanchez, care a revendicat într-un interviu publicat duminică de un cotidian venezuelean peste 100 de atacuri soldate cu "1.500-2.000 de morţi", contestă cele patru atentate care îi sunt imputate de către justiţia franceză.

Arestat în Sudan în august 1994, acest cetăţean venezuelan nu a părăsit de atunci închisorile franţuzeşti. Declarat vinovat în 1997 la încheierea unui prim proces pentru uciderea, în 1975 la Paris, a trei bărbaţi, dintre care doi poliţişti, el a fost deja condamnat la închisoare pe viaţă.

Pronunţarea verdictului este prevăzută pentru 16 decembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici