Procesul lui Hosni Mubarak: Fostul preşedinte egiptean, adus cu o targă la tribunal pentru o nouă audiere

Procesul împotriva fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak a fost reluat luni, la Cairo, după ce acesta a fost adus, pe targă, în sala de judecată, potrivit imaginilor transmise de televiziunea de stat egipteană.

617 afișări
Imaginea articolului Procesul lui Hosni Mubarak: Fostul preşedinte egiptean, adus cu o targă la tribunal pentru o nouă audiere

Hosni Mubarak, adus cu o targă la tribunal pentru o nouă audiere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Procesul fostului preşedinte egiptean, judecat pentru corupţie şi pentru uciderea unor manifestanţi, a fost amânat pentru data de 5 septembrie, a anunţat luni preşedintele Tribunalului Penal din Cairo, precizând că audierile nu vor mai fi transmise în direct de televiziune.

Magistratul Ahmed Refaat a declarat că Mubarak şi fostul său ministru de Interne Habib el-Adli vor fi judecaţi în cadrul unui singur proces, aceasta fiind una dintre principalele cereri ale avocaţilor familiilor victimelor.

Adli este de asemenea judecat pentru uciderea unor manifestanţi. Procesul său a fost reluat duminică şi amânat tot pentru 5 septembrie.

Anunţul potrivit căruia cei doi vor fi judecaţi împreună a fost primit cu strigăte de bucurie şi aplauze de avocaţii familiilor victimelor, care au strigat "Allah akbar" (Dumnezeu este mare) de mai multe ori.

Judecătorul a decis de asemenea să pună capăt "difuzării televizate a audierilor pentru a respecta interesul general". Jurnaliştii vor fi autorizaţi să asiste în continuare la proces.

Cele două audieri din cadrul procesului desfăşurate până acum au fost difuzate în direct la televiziunea publică şi urmărite de numeroşi egipteni.

Primul lider din Orientul Mijlociu care compare în faţa unui judecător de la începutul "primăverii arabe", Mubarak (83 de ani) a apărut luni întins pe o targă, în boxa acuzaţilor, alături de cei doi fii ai săi, care păreau că încearcă să-l ferească de camerele de filmat, la fel ca şi la prima audiere, de la 3 august.

Fostul preşedinte, înlăturat de la putere la 11 februarie, în urma unei mişcări de contestare fără precedent, este acuzat că a ordonat deschiderea focului asupra demonstranţilor, dar şi de corupţie. El mai este acuzat că a permis vânzarea gazului egiptean către Israel la preţuri inferioare celor ale pieţei.

Aproape 850 de persoane au fost ucise în timpul acestei revolte populare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici