Procurorii vor ca procesul contra lui Trump privind scrutinul din 2020 să înceapă în ianuarie

Biroul procurorului special Jack Smith a propus, joi, începerea în ianuarie 2024 a procesului privind presupusele acţiuni ale fostului preşedinte Donald Trump de blocare a validării rezultatului scrutinului din 2020.

179 afișări
Imaginea articolului Procurorii vor ca procesul contra lui Trump privind scrutinul din 2020 să înceapă în ianuarie

Procurorii vor ca procesul contra lui Trump privind scrutinul din 2020 să înceapă în ianuarie

Procurorii propun data de 2 ianuarie 2024 pentru începerea procesului împotriva lui Donald Trump, estimând că dovezile vor putea fi prezentate în patru-şase săptămâni.

"Această dată şi programul propus i-ar oferi inculpatului timp pentru examinarea dovezilor în acest caz şi pentru pregătirea apărării, iar instanţa şi părţile vor putea regla orice litigiu procedural anterior procesului", au transmis procurorii Molly Gaston şi Thomas Windom, din cadrul echipei procurorului special Jack Smith.

"Cel mai important, data de 2 ianuarie ar răspunde interesului public pentru un proces rapid, un interes garantat de Constituţie şi de legile federale, ceea ce prezintă o semnificaţie specială în acest caz, în care inculpatul, un fost preşedinte, este acuzat de conspiraţie pentru inversarea rezultatelor legitime ale scrutinului prezidenţial din 2020, obstrucţionarea validării rezultatelor scrutinului şi anularea voturilor legitime ale cetăţenilor", au precizat procurorii, citaţi de publicaţia The Hill. Conform programului, selecţia juriului instanţei judiciare ar urma să aibă loc pe 11 decembrie 2023.

Echipa legală a lui Donald Trump trebuie să ofere un răspuns la această propunere într-o săptămână.

În momentul inculpării, avocaţii lui Trump au catalogat "absurdă" sugestia procurorului special Jack Smith privind un proces prin procedură rapidă. "Este absurdă ideea unui proces în procedură rapidă. Procurorii au avut la dispoziţie trei ani şi jumătate pentru investigaţie, de ce să nu avem o perioadă egală pentru pregătirea apărării?!", a declarat unul dintre avocaţi, John Lauro.

Donald Trump a anunţat intenţia de recuzare a judecătorului care se va ocupa de proces. "Nu există nicio posibilitate de a avea un proces corect cu judecătorul alocat", a afirmat Trump, semnalând intenţia de recuzare a judecătoarei Tanya Chutkan şi de mutare a procesului de la Washington D.C. în altă jurisdicţie.

Donald Trump, favorit pentru a reprezenta Partidul Republican în scrutinul prezidenţial din 2024, a fost inculpat săptămâna trecută în ancheta privind presupuse acţiuni de blocare a validării rezultatelor scrutinului prezidenţial desfăşurat în anul 2020. "Este vorba despre persecutarea unui adversar politic. Este vorba despre persecutarea unei persoane care conduce cu un avans foarte mare în scrutinul intern republican şi care îl devansează cu mult pe Biden. Iar, dacă nu îl poţi învinge, îl persecuţi sau îl pui sub acuzare. Aceste lucruri nu ar fi trebuit să se întâmple în America. Este o zi tristă pentru ţară, o stare de mizerie politică şi decădere. Eu nu am lăsat lucrurile în acest fel şi nu putem permite să se întâmple aşa ceva în America", a afirmat Trump.

Inculparea se referă la presupuse acţiuni de blocare a validării rezultatelor scrutinului prezidenţial desfăşurat în anul 2020. Donald Trump este vizat de patru capete de acuzare privind conspiraţie pentru comiterea de fraude împotriva instituţiilor guvernamentale, obstrucţionarea unei proceduri formale, tentativă de obstrucţionare a unei proceduri formale şi conspiraţie împotriva respectării unor drepturi. Trump a pledat nevinovat, iar echipa sa a denunţat un proces politic.

Trump a declarat că nu intenţionează să se retragă din cursa electorală prezidenţială nici măcar dacă va fi condamnat în diversele procese penale care îl vizează. Trump este vizat de acuzaţii suplimentare şi în procesul privind gestionarea documentelor clasificate în reşedinţa sa din Mar-a-Lago, în statul Florida. Procurorii acuză că Trump şi colaboratori apropiaţi ai acestuia i-au cerut unui angajat de la complexul Mar-a-Lago ştergerea imaginilor înregistrate de sistemul video de supraveghere, în efortul de obstrucţionare a investigaţiei federale.

Noile acţiuni constituie continuarea de către Administraţia Joseph Biden "a tentativelor disperate şi eşuate de persecutare a preşedintelui Trump şi a colaboratorilor săi", pentru influenţarea scrutinului prezidenţial din 2024, a declarat un purtător de cuvânt al echipei electorale a lui Trump. Fostul preşedinte a pledat nevinovat în procesul gestionării documentelor clasificate. Avocaţii lui Trump au denunţat un proces politic şi o "situaţie specifică dictaturilor". Trump este inculpat şi într-un dosar separat, în statul New York, privind presupuse fraude cu fonduri electorale, inclusiv prin efectuarea de plăţi ilegale către o actriţă de filme pentru adulţi în campania electorală din 2016. Trump a pledat nevinovat şi în acest caz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici