Profetul Mahomed, din nou în mijlocul unei controverse

Banda desenată biografică despre viaţa profetului Mahomed, care va fi publicată miercuri în săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, este o "provocare", a afirmat luni un oficial turc, cerându-le musulmanilor să o "ignore".

947 afișări
Imaginea articolului Profetul Mahomed, din nou în mijlocul unei controverse

Profetul Mahomed, din nou în mijlocul unei controverse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Directorul de la Charlie Hebdo afirmă că banda desenată nu este ofensatoare pentru musulmani. Să transformi viaţa profetului islamului în personaj de bandă desenată este în sine eronat", a scris pe contul său de Twitter Ibrahim Kalin, un consilier al premierului turc Recep Tayyip Erdogan.

"Orice cred oamenii de la Charlie Hebdo, este vorba despre o provocare. Îi sfătuiesc pe musulmani să o ignore", a insistat Kalin.

Săptămânalul francez, care stârnit în numeroase rânduri polemici publicând caricaturi cu profetul Mahomed, a negat orice provocare. Nu este vorba nici despre o caricatură, nici despre o satiră, ci despre o redare minuţioasă, bazată pe o bibliografie riguroasă pregătită de către cronicari musulmani.

În noiembrie 2011, după publicarea unui număr special numit "Charia Hebdo" (o aluzie la sharia) care conţinea caricaturi cu Mahomed, sediile publicaţiei satirice au fost incendiate şi site-ul său de Internet piratat.

Guvernul turc, format de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, provenit din mişcarea islamistă), care guvernează Turcia începând din 2002, reacţionează la orice acţiune pe care o consideră ofensatoare pentru valorile musulmane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici