Proprietarul american al unei uzine, ţinut ostatic şase zile în China, de angajaţii săi - GALERIE FOTO

Proprietarul unei uzine americane a explicat miercuri că este ţinut ostatic de şase zile în apropiere de Beijing de salariaţii săi, care vor să fie concediaţi pentru a primi indemnizaţii.

2796 afișări
Imaginea articolului Proprietarul american al unei uzine, ţinut ostatic şase zile în China, de angajaţii săi - GALERIE FOTO

Proprietarul american Chip Stames (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 12:20 Proprietarul a fost eliberat

Omul de afaceri american Chip Starnes a fost eliberat joi, după ce a fost ţinut ostatic de muncitori în uzina sa din China aproape o săptămână, din cauza unei dispute, acesta şi un lider sindical anunţând că s-a ajuns la un acord în noaptea de miercuri spre joi, relatează BBC News online.

Starnes, un coproprietar al companiei americane Speciality Medical Supplies, a declarat că muncitori l-au "baricadat", după ce au solicitat plăţi restante. Unii salariaţi au declarat că disputa vizează plata unor salarii restante de două luni. În ultimii ani, în fabrici din China, unde muncitorii nu sunt protejaţi deplin, au avut loc numeroase dispute.

Incidentul, la o fabrică în Huairou, în regiunea Beijingului, a început vinerea trecută. Starnes a declarat că muncitori au blocat toate ieşirile şi că au bătut în uşi şi ferestre în timp ce încerca să doarmă. Ei cerau plăţi compensatorii, deşi nu toţi au fost concediaţi, a precizat americanul.

GALERIE FOTO

Această experienţă a fost "umilitoare" şi "stânjenitoare", a apreciat proprietarul întreprinderii. El a negat că muncitori nu ar fi primit salarii de două luni.

Muncitorii se temeau că întreprinderea va fi închisă, iar personalul rămas nu va primi plăţi compensatorii, a declarat anterior Chu Lixiang, o reprezentantă locală în domeniul Muncii. Ea a declarat joi că disputa a "fost soluţionată spre satisfacţia fiecărei părţi", adăugând că acordul a fost finalizat joi dimineaţa.

Poliţia locală nu a intervenit, motivând că este vorba despre o dispută de natură civilă, pe care părţile este necesar să o soluţioneze singure. Incidentul ilustează faptul că a afacerile în China sunt profitabile, dar că pot fi riscante, potrivit unui corespondent BBC.

Chip Starnes, care a ajuns recent la sediul companiei americane Specialty Medical Supplies pentru a concedia 30 de muncitori chinezi, a fost sechestrat vineri de ceilalţi salariaţi ai uzinei, în număr de aproximativ 100.

 

Aceştia din urmă cer să fie şi ei concediaţi, pentru a primi indemnizaţii, a declarat Starnes pentru AFP.

Pentru salariaţii care lucrează de multă vreme în uzina deschisă în urmă cu zece ani, indemnizaţiile ar putea ajunge cât salariul pe un an.

Starnes a acceptat principiul revendicării lor, miercuri, dar afirmă că mai sunt de rezolvat detalii tehnice.

"Sunt dispus să plătesc indemnizaţii de plecare unor persoane care au deja de muncă pentru a trece la treabă", a declarat el.

La rândul său, agenţia China Nouă a anunţat marţi că muncitorii cer plata salariilor restante pe două luni.

În timp ce directorul american nu poate părăsi zona, negocierile sunt în curs între avocatul său şi reprezentanţii sindicatului oficial din districtul Huairou.

"Vor mai fi necesare cel puţin una sau două zile", înainte de găsirea unui acord, potrivit lui Starnes, care a explicat că primeşte hrană, poate să facă duş şi că autorităţile locale îi asigură securitatea, dar fără a putea interveni pentru eliberarea sa.

Cazurile de sechestrare a angajatorilor de către muncitori sunt rare în China, dar conflictele de muuncă sunt numeroase.

Mulţi muncitori se tem că patronii închid fabricile şi dispar fără să îi plătească.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici