Proteste în Egipt: Manifestanţii fac apel la nesupunere civilă în Port-Said

Mii de manifestanţi din Port-Said, în Egipt, au golit clădirile oficiale de angajaţi, duminică, făcând apel la nesupunere civilă şi cerând dreptate pentru zecile de persoane ucise luna trecută în confruntările cu poliţia.

339 afișări
Imaginea articolului Proteste în Egipt: Manifestanţii fac apel la nesupunere civilă în Port-Said

Proteste în Egipt: Manifestanţii fac apel la nesupunere civilă în Port-Said (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Potrivit martorilor oculari, manifestanţii au forţat şcolile, băncile şi uzinele să se închidă şi au blocat pentru scurt timp linia de cale ferată din acest oraş care se întinde de-a lungul canalului Suez.

"Ridică-te Port-Said!", "Ori li se face dreptate, ori murim ca ei", scandau manifestanţii, dintre care mulţi erau "ultraşi", suporteri de fotbal fervenţi şi organizaţi.

"Tinerii ultraşi au împiedicat liceenii să intre. Cursurile sunt complet oprite", a declarat pentru AFP o profesoară din oraş, Amal Mohammed.

Mişcarea nu a afectat totuşi traficul prin canalul Suez, a anunţat un oficial.

Manifestanţii cer dreptate pentru moartea a cel puţin 40 de persoane în confruntările cu poliţia, după condamnarea la moarte, la sfârşitul lui ianuarie, a 21 de suporteri de fotbal locali, acuzaţi de implicare în violenţele soldate cu 74 de morţi anul trecut, după un meci de fotbal.

Preşedintele Mohamed Morsi a reacţionat la violenţele din Port-Said şi din alte două oraşe situate de-a lungul canalului Suez, făcând apel la armată pentru a garanta securitatea şi impunând starea de urgenţă şi restricţii de circulaţie.

În total, peste 50 de persoane au fost ucise şi alte câteva sute au fost rănite în violenţele declanşate după anunţarea verdictului, care a coincis cu împlinirea a doi ani de la începutul revoltei împotriva lui Hosni Mubarak. Ciocnirile cele mai sângeroase au avut loc în Port-Said.

Aceste confruntări, cele mai sângeroase de la alegerile prezidenţiale din iunie 2012, s-au derulat pe fondul unei contestări puternice a lui Morsi şi al crizei economice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici