Proteste la Chişinău, în ziua celebrării a 25 de ani de la obţinerea independenţei de către Republica Moldova. Poliţia a folosit gaze lacrimogene - FOTO, VIDEO

Zeci de participanţi la un protest din Chişinău organizat sâmbătă, în ziua celebrării a 25 de ani de la obţinerea independenţei de către Republica Moldova, au fost împiedicaţi de poliţie să ajungă în Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar asupra lor s-au folosit gaze lacrimogene, relatează Unimedia.

4832 afișări
Imaginea articolului Proteste la Chişinău, în ziua celebrării a 25 de ani de la obţinerea independenţei de către Republica Moldova. Poliţia a folosit gaze lacrimogene - FOTO, VIDEO

Proteste la Chişinău, în ziua celebrării a 25 de ani de la obţinerea independenţei de către Republica Moldova. Poliţia a foslosit gaze lacrimogene (Imagine: unimedia.info)

Manifestanţii au dorit să forţeze cordonul poliţiei iar "forţele de ordine au ripostat imediat, atât prin forţă, cât şi prin gaze lacrimogene", informează presa molodeană.

Operaţiunea a fost condusă de către şeful IGP, Alexandru Pînzari şi adjunctul său, Gheorghe Cavcaliuc.

Preşedintele Parlamentului din Republica Moldova, Andrian Candu, a transmis un mesaj de Ziua Independenţei ţării sale.

"Sunt compleşit de sentimente, cu emoţii bune, dar şi tristeţe, tristeţe pentru cei care şi-au sacrificat viaţa, sau sacrificat ca astăzi noi să sărbătorim această zi. Sunt emoţii şi gânduri. Contează că avem oameni buni şi frumoşi, doresc tututor la mulţi ani şi Dumnezeu să ne ajute în tot ce facem. Multă bunăstare cetăţenilor acestei ţări", a menţionat Candu, citat de Publika.md.

În ceea ce priveşte protestul din Piaţa Marii Adunări Naţionale, Candu a deplâns faptul că acesta a avut loc când "se cântă imnul ţării şi se comemorează cei care şi-au dat viaţa" pentru ca astăzi să se poată sărbători independenţa.

"Toţi au dreptul la proteste, dar nu înţeleg cum să protestezi când se dau onoruri, se cântă imnul ţării şi se comemorează cei care şi-au dat viaţa pentru ca azi să sărbătorim independenţa. Aceste partide care au venit astăzi să facă proteste nu au valori", a declarat el.

„Campania #NuMăTem este lansată de societatea civilă în semn de protest împotriva crimelor săvârşite de-a lungul celor 25 de ani de independenţă”, este descris evenimentul pe Facebook.

„#NuMăTem să zic că am devenit cel mai sărac stat din Europa, că am devenit cel mai corupt stat din Europa, că suntem unul dintre cei mai mari exportatori de droguri, că suntem furaţi la energia electrică, la gazul natural, la apă, că prin intermediul sistemului judecătoresc se spală miliarde de dolari ai mafiei ruseşti, că sistemul financiar-bancar este falimentat, că suntem conduşi de nişte criminali în frunte cu oligarhul Vlad Plahotniuc şi nu avem motive de a sărbători ceva. Suportăm o tragedie naţională, iar pentru a schimba lucrurile trebuie să ieşim în stradă. #NuMăTem să ies pe 27 august în PMAN pentru a huidui guvernarea”, mai scrie pe pagina de Facebook a evenimentului.

La această campanie s-au alăturat şi câteva partide politice, printre care Partidul Nostru, Partidul DA şi PSRM, mai anunţă Unimedia.

Pe lângă parada militară şi sărbătoarea care a fost organizată în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu ocazia celor 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova, pe reţelele de socializare se anunţa organizarea acestui protest.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici