Proteste şi violenţe la Londra: Zeci de mii de britanici manifestează la Londra împotriva austerităţii - VIDEO

Zeci de mii de britanici manifestează sâmbătă în centrul Londrei, pentru a protesta faţă de austeritate, răspunzând în număr mare la apelul sindicatelor. Un purtător de cuvânt al confederaţiei sindicatelor britanice, Trades Union Congress (TUC), a apreciat la peste "200.000 de persoane" numărul participanţilor la miting.

59 afișări
Imaginea articolului Proteste şi violenţe la Londra: Zeci de mii de britanici manifestează la Londra împotriva austerităţii - VIDEO

Proteste şi violenţe la Londra: Zeci de mii de britanici manifestează la Londra împotriva austerităţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nici o estimare oficială nu era însă disponibilă după-amiază.

"Participarea este dincolo de tot ce am visat. Este fantastic. Este cea mai mare manifestaţie din această generaţie la Londra", a afirmat secretarul general al sindicatului Unite, Len McCluskey.

"Există o furie palpabilă în această ţară şi sute de mii de persoane au veniti aici pentru a spune acest lucru", a adăugat el.

Înaintea manifestaţiei, TUC preconiza "peste 100.000 de persoane şi cu siguranţă mai multe", iar presa miza pe 250.000-300.000 de persoane.

Sindicatele speră că acest miting va fi cel mai important din Londra după cel din 2003 împotriva războiului din Irak (un milion de persoane) şi cea mai vastă mişcare socială din ultimele două decenii.

În pofida unui important dispozitiv de securitate, confruntări cu poliţia au izbucnit în timpul manifestaţiei pe strada Oxford, una dintre marile artere comericale din Londra.

Un grup a aruncat "fiole pline cu amoniac" în direcţia forţelor de ordine, potrivit informaţiilor poliţiei.

Aproximativ 4.500 de poliţişti au fost mobilizaţi de teama unor violenţe, cum au fost la manifestaţiile studenţilor de la sfârşitul anului. Sindicatele au prevăzut de asemenea un important serviciu de ordine, pentru a menţine "atmosfera familială" a manifestaţiei, care reuneşte oameni de toate vârstele.

Cotegiul a plecat cu puţin înainte de prânz, trecând prin faţa Parlamentului şi a reşedinţei premierului David Cameron, pentru a ajunge la Hyde Park, unde era prevăzut un miting de amploare după-amiază.

"Nu distrugeţi Marea Britanie!", "Să ne apărăm serviciile publice!", proclamau pancartele manifestanţilor. Mulţi au venit în familie, cu cărucioare de copii şi vuvuzele.

Mai mulţi scoţieni cântau la cimpoi, alţii suflau în fluiere. Muzicieni şi dansatori s-au alăturat mitingului, oferindu-i un aer de carnaval.

"Sunt aici pentru că Guvernul ne face să plătim pentru a repara ce au făcut bancherii", a declarat Gillian Siddons, un pensionar în vârstă de 60 de ani.

"Vrem să arătăm Guvernului ce credem despre politica sa", a afirmat la rândul său Jim Waters, în vârstă de 62 de ani.

Guvernul a decis să impună o cură de rigoare fără precedent în Marea Britanie, cu reduceri bugetare de peste 90 de miliarde de euro până în 2015.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici