Protestele continuă în Chile, în ciuda concesiilor economice anunţate de Guvern

O nouă rundă de confruntări au izbucnit joi, în timp ce manifestanţii s-au întors pe străzile din Chile, nemulţumiţi de concesiile economice anunţate de Guvern în încercarea de a stopa o săptămână de proteste violente, potrivit Associated Press.

503 afișări
Imaginea articolului Protestele continuă în Chile, în ciuda concesiilor economice anunţate de Guvern

Protestele continuă în Chile în ciuda concesiilor economice anunţate de Guvern

Protestatarii au aruncat cu pietre şi s-au luptat cu poliţia, care a reacţionat cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene în capitala Santiago şi în portul Valparaiso, în timp ce sute de manifestanţi s-au adunat în pieţele oraşelor din toată ţara.

Cel puţin 18 persoane au murit în agitaţia care a zguduit naţiunea sud-americană, unde tulburările au început ca un protest faţă de o creştere de 4 cenţi a tarifelor la biletele de metrou şi s-au transformat în curând într-o mişcare mai mare în ceea ce priveşte inegalitatea crescândă într-una dintre cele mai bogate ţări din America Latină.

"Nu ştim cine se află în spatele protestelor şi nici măcar Guvernul nu are prea multe idei”, a declarat Marcelo Mella, analist politic la Universitatea din Santiago, Chile.

Mella a spus că există diverse facţiuni implicate, inclusiv un grup violent de la periferia din Santiago care urmează o „logică veche” a gândirii marxiste şi anti-instauraţie; un sector sărac şi furios cu sediul în centrul Capitalei; şi o mulţime mai bogată în zona Plaza Nunoa din oraş.

Majoritatea demonstraţiilor au fost paşnice, dar cazuri de incendiu, jafuri şi presupuse brutalităţi din partea forţelor de securitate au şocat într-o ţară cunoscută pentru relativă stabilitate.

Peste 2.000 de oameni au fost reţinuţi şi peste 500 au fost răniţi, potrivit unui ONG pentru drepturile omului din Chile.

Administraţia preşedintelui Sebastián Piñera se luptă să stingă conflictele, anunţând creşteri ale salariului minim şi al celor mai mici pensii de stat, anulând creşterea tarifului la metrou şi suspendând creşterea de 9,2% a preţurilor de electricitate până la sfârşitul anului viitor.

Unii protestatari au descris concesiile economice ca fiind prea puţin, prea târziu.

Piñera a recunoscut că măsurile luate pentru a uşura furia publică nu vor rezolva pe deplin nemulţumirile multor oameni din ţara de 18 milioane de locuitori. „Ştim, de asemenea, că acesta constituie o uşurare importantă”, a spus el.

El a dat asigurări că miniştrii Cabinetului vor contacta diferite sectoare ale societăţii pentru a auzi „vocea şi mesajul pe care ni l-au transmis chilienii în ultimele zile”.

Taguri:
chile,
proteste,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici