PROTESTELE DIN TURCIA: Poliţia a evacuat total parcul Gezi din Istanbul. Mii de oameni protestează faţă de Guvern la Ankara - FOTO

Poliţia turcă a evacuat total, sâmbătă, parcul Gezi din Istanbul, dispersând toţi manifestanţii. Ocupanţii parcului Gezi din Istanbul, de unde a pornit mişcarea de contestare populară, fără precedent în Turcia din 2002, au anunţat sâmbătă continuarea protestelor începute în urmă cu două săptămâni.

1598 afișări
Imaginea articolului PROTESTELE DIN TURCIA: Poliţia a evacuat total parcul Gezi din Istanbul. Mii de oameni protestează faţă de Guvern la Ankara - FOTO

PROTESTELE DIN TURCIA: Poliţia a evacuat total parcul Gezi din Istanbul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UODATE 23:50 - Mii de manifestanţi turci protestează faţă de Guvern la Ankara

Peste 10.000 de manifestanţi s-au reunit în jurul unui parc din Ankara, situat în districtul Kavaklidere, în centrul oraşului, în timp ce alţi 3.000-4.000 de protestatari s-au reunit în apropiere, lângă ambasada Statelor Unite.

"Guvernul, demisia", scandau manifestanţii.

Scutierii, cu vehicule blindate, erau prezenţi în număr mare în aceste două zone. Nicio confruntare nu a fost semnalată în cursul serii.

După ce au degajat piaţa Taksim, forţele de ordine au pătruns în parc, bastionul frondei antiguvernamentale care agită Turcia de două săptămâni şi au dispersat toţi manifestanţii, recurgând la mai multe arestări.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a somat sâmbătă manifestanţii să evacueze zona până duminică, altfel va ordona poliţiei să intervină.

"Avem o reuniune publică mâine la Istanbul. Spun clar: dacă piaţa Taksim nu va fi evacuată, forţele de securitate ale acestei ţări vor începe să o evacueze", a declarat Erdogan în faţa câtorva mii de susţinători reuniţi de partidul său la periferia Ankarei.

"Să rămâneţi acolo nu are niciun sens deoarece dosarul este de acum în mâinile justiţiei (...) nu ştiu care va fi decizia justiţiei dar să tranşeze pentru sau împotriva (menţinerii parcului), va avea loc un vot popular la Istanbul (...) şi noi vom respecta rezultatul acestui vot", a adăugat el.

"Dacă mai sunt fraţi acolo, vă rog să plecaţi deoarece parcul aparţine populaţiei din Istanbul. Nu este o zonă de ocupaţie pentru organizaţii ilegale", a insistat şeful Guvernului.

"Nimeni nu poate să ne intimideze (...) nu acceptăm ordine de la nimeni cu excepţia lui Dumnezeu", le-a spus el manifestanţilor.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, principala ţintă a manifestanţilor care îl acuză de autoritarism şi că vrea să "islamizeze" Turcia laică, a lansat joi un "ultim avertisment" la adresa ocupanţilor parcului pentru ca aceştia să evacueze zona. El a promis apoi să nu se atingă de parc atât timp cât justiţia îşi urmează cursul, un gest considerat drept o mică victorie pentru manifestanţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici