Putin consideră că banii primiţi de Ucraina de la FMI ar putea fi folosiţi în conflictul armat

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Moscova nu se opune ca Ucraina să primească asistenţă financiară din partea FMI şi altor donatori, însă a insistat că aceştia trebuie să se asigure că banii nu sunt folosiţi în operaţiunile militare împotriva civilor din estul ţării.

213 afișări
Imaginea articolului Putin consideră că banii primiţi de Ucraina de la FMI ar putea fi folosiţi în conflictul armat

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Susţinem acordarea asistenţei financiare pentru Ucraina, dar banii să fie destinaţi poporului ucrainean, nu unor oligarhi şi escroci", a declarat Putin, într-o conferinţă de presă în Brazilia, relatează RIA Novosti.

"În mod tradiţional, Fondul Monetar Internaţional a evitat să acorde asistenţă financiară ţărilor aflate în război şi cred că are dreptate. Cred că această regulă trebuie respectată şi în cazul Ucrainei. De regulă, o ţară aflată în război primeşte bani într-un scop şi îi cheltuieşte pentru alte obiective", a menţionat Vladimir Putin.

În consecinţă, preşedintele rus a îndemnat FMI să ia în considerare un mecanism de control pentru a monitoriza cum este folosit ajutorul financiar internaţional în Ucraina, astfel încât să se asigure că banii sunt destinaţi necesităţilor sociale şi economice ale ţării şi nu deturnaţi sau furaţi.

"O parte considerabilă a acestor resurse trebuia să fie direcţionată în sprijinul sectorului bancar şi financiar ucrainean. Din câte ştiu, o parte însemnată din aceste fonduri a fost transferată în bănci private ale unor oligarhi ucraineni. Unde sunt banii? Ce s-a întâmplat cu ei? În care buzunar au ajuns în cele din urmă?", a afirmat Vladimir Putin.

Liderul rus a subliniat, astfel, că Ucraina trebuie să oprească mai întâi acţiunile militare în estul ţării şi ulterior să primească ajutor financiar internaţional.

Kievul a primit la începutul lunii mai o primă tranşă în valoare de 3,16 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internaţional, parte a programului de stabilizare în valoare de 17 miliarde de euro. Ucraina ar urma să primeacă în total 27 de miliarde de dolari de la donatorii internaţionali, printre care FMI, Banca Mondială, Statele Unite şi Uniunea Europeană. Din această sumă, Kievul urmează să primească aproximativ 14 miliarde de euro în cursul anului 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici